Συζήτηση με τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο,  θα έχουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Ερευνητής και Διευθυντής Υπολογιστικών Συστημάτων του MIT Media Lab USA – Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Δρ. Μιχάλης Μπλέτσας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας “ Beyond 2024”.

Η συζήτηση θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 11.30 το πρωί, στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο περίπτερο 15, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πολυθεματικές ημερίδες

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετέχει στη φετινή “ Beyond” με συνολικά 13 ημερίδες, που αφορούν τους τομείς της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών. Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν κατά το τριήμερο 25-27 Απριλίου στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο περίπτερο 15, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο, από τη χρήση των νέων τεχνολογιών στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην αγροτική ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα μέχρι τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη και την επιχείρηση ή τις εφαρμογές της ψηφιακής καινοτομίας στο περιβαλλοντικό οικοσύστημα και τις στρατηγικές για ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας μέσα από επενδύσεις μεγάλων εταιρειών.

Κεντρικοί ομιλητές στις ημερίδες θα είναι μεταξύ άλλων εξειδικευμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκος Τζόλλας, Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας, Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς.

Συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο πλαίσιο της “ Beyond”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διοργανώνει το 3ο Συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις 26 και στις 27 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο “ Ι. Βελλίδης”.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι Υπουργείων, Περιφερειών, φορέων του Δημοσίου αλλά και εταιρειών του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν εφαρμογές, καλές πρακτικές και καινοτόμες λύσεις, που καθιστούν την καθημερινότητα του πολίτη ευκολότερη και την εργασία των στελεχών της Αυτοδιοίκησης αποτελεσματικότερη.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν το συνέδριο έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση www.itcongress.gr.

Ανοικτός διαγωνισμός καινοτομίας

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του One Stop Liaison Office, του μηχανισμού της για την υποστήριξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, εγκαινιάζει στις 25 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο “ Ι. Βελλίδης” τον Διαγωνισμό Ανοιχτής Καινοτομίας Innovation for Society Awards (IFS) 2024. Η δράση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το ThessINTEC, την Architectural Aluminum Academy (ΑΑΑ), το Technology Forum και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας αλλά και η ενίσχυση και προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητών για την εύρεση επιχειρηματικών λύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού δέκα ηγέτιδες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας καλούν ερευνητές, start-ups αλλά και ιδιώτες να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις -με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο- στις επιχειρηματικές προκλήσεις που θα τεθούν.

Η έναρξη του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου, στο πλαίσιο του φετινού Technology Forum. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 28 Μαΐου, ενώ οι ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό, ο οποίος και προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2024, θα διαγωνιστούν για επιχειρηματικά βραβεία καινοτομίας συνολικής αξίας 40.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το https://ifsawards.eu/.