Της  Έπη Τρίμη  

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή πρόκληση στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καταγράφοντας ποσοστό 28,31%, σημαντικά χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Το αποτέλεσμα αυτό, που ξάφνιασε τα στελέχη και τους υποστηρικτές της παράταξης, φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για άμεσες πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές.

Αιτίες και αναλύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τα λάθη στους πολιτικούς χειρισμούς, κάνοντας αυτοκριτική και δηλώνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές. Το απόγευμα των εκλογών, η απογοήτευση ήταν εμφανής στην Πειραιώς, καθώς τα στοιχεία που κατέφθαναν έδειχναν μια πτώση που κανείς δεν είχε προβλέψει με ακρίβεια.

Ανασχηματισμός και νέα στρατηγική

Οι σκέψεις για ανασχηματισμό υπήρχαν ήδη πριν από την εκλογική αναμέτρηση, με τον πρωθυπουργό να έχει εντοπίσει λάθη και αστοχίες σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες. Οι αλλαγές αναμένονται να επικεντρωθούν κυρίως στα υπουργεία που σχετίζονται με την ακρίβεια και την καθημερινότητα των πολιτών, θέματα που φαίνεται να επηρέασαν αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει», αναγνωρίζοντας ότι πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για θέματα όπως η ακρίβεια και η καθημερινότητά τους. Υποσχέθηκε να ακούσει τη φωνή των ψηφοφόρων και να προχωρήσει σε απαραίτητες αλλαγές.

Πολιτικό τοπίο και μελλοντικές προκλήσεις

Η ΝΔ πληγώθηκε από την αποχή, με πολλούς από τους ψηφοφόρους που τη στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές να αποφασίζουν να μην πάνε στην κάλπη. Η κατάσταση στα δεξιά της ΝΔ είναι επίσης σύνθετη, με τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτό το πολιτικό φάσμα να αυξάνονται. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των ψηφοφόρων του κέντρου και της δεξιάς.

Η καταμέτρηση των ψήφων σε όλη την Ελλάδα έφτασε στο τέλος της μετά τις ευρωεκλογές 2024 και τα ποσοστά των κομμάτων, καθώς και οι έδρες τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 28,31% και 7 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 14,92% και 4 έδρες

ΠΑΣΟΚ 12,79% και 3 έδρες

Ελληνική Λύση 9,30% και 2 έδρες

ΚΚΕ 9,25% και 2 έδρες

Νίκη 4,37% και 1 έδρα

Πλεύση Ελευθερίας 3,40% και 1 έδρα

Φωνή Λογικής 3,04% και 1 έδρα

Η επόμενη ημέρα

Σήμερα, τα στελέχη της ΝΔ θα ξεκινήσουν την ανάλυση των αποτελεσμάτων για να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα των ψηφοφόρων με μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι εκλογές αυτές αποτελούν την αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα των πολιτών, να προσπαθήσει περισσότερο και να κάνει λιγότερα λάθη.

Το επόμενο διάστημα θα κρίνει αν οι αλλαγές θα υλοποιηθούν άμεσα ή αν θα υπάρξει μια πιο σταδιακή προσέγγιση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μας περιμένει πολλή δουλειά», ενώ συνεργάτες του επεσήμαναν ότι το κρίσιμο είναι η αλλαγή πολιτικών και δευτερευόντως των προσώπων. Η προσπάθεια επανασύνδεσης με επαγγελματικές ομάδες και κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται αδικημένα, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα είναι καίριας σημασίας.

Το πολιτικό τοπίο παραμένει δυναμικό και οι επόμενες κινήσεις της ΝΔ θα είναι καθοριστικές για την πορεία της προς τις εθνικές εκλογές του 2027.

 tromaktiko.gr