Γ. Μαυρωτάς: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Κύπρο για την υλοποίηση από κοινού δράσεων για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων»

Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) και της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της Κύπρου (ΕΔΠΑ), υπέγραψαν ο γγΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΠΑ, Ευθύμιος Ευθυμίου.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας της ΕΠΑΘΛΑ με την αντίστοιχη Εθνική Πλατφόρμα της Κύπρου, είναι η ανάπτυξη κάθε είδους συνεργειών για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων. Το Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

τη συνεργασία των Μερών για την από κοινού σχεδίαση, προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης

τη συνεργασία και  ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο καταπολέμησης της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων σε Ελλάδα και Κύπρο

τη συνεργασία στα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων και την προώθηση της Σύμβασης Macolin

την ενθάρρυνση των αθλητών αλλά και γενικότερα κάθε μέλους της αθλητικής οικογένειας (αθλητή, προπονητή, παράγοντα κλπ) να υποβάλει αναφορές που αφορούν σε περιστατικά χειραγώγησης στον χώρο του αθλητισμού, μέσω των Μηχανισμών Υποβολής Αναφορών της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. καθώς επίσης και μέσω των μηχανισμών υποβολής της Ε.Δ.Π.Α.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ο γγΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε: «Με πολλή μεγάλη χαρά και ικανοποίηση υπογράψαμε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης με την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της Κύπρου, η δημιουργία της οποίας απορρέει από το άρθρο 13 της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. Η δημιουργία και η δράση της εν λόγω Επιτροπής είναι πολύ σημαντική και αξίζουν συγχαρητήρια στους αδελφούς Κυπρίους. Στο μνημόνιο περιγράφονται όλες οι πλούσιες δράσεις που θα αναπτύξουμε σε θέματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας με τα διεθνή όργανα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Κύπρο για την υλοποίηση από κοινού δράσεων για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. Μέσα από τέτοιες διακρατικές συνεργασίες, όλοι κερδίζουμε, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για “αδελφές χώρες”, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της Κύπρου, Ευθύμιος Ευθυμίου από την πλευρά του, τόνισε: «Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος σήμερα που υπογράφω αυτό το Μνημόνιο με τον αγαπητό μου Γιώργο Μαυρωτά. Πριν από τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκε αυτή η Επιτροπή και είναι ιδιαίτερη χαρά που υπογράφουμε το πρώτο μας μνημόνιο με την μητέρα πατρίδα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μαυρωτά για τη στήριξή του και να αποκαλύψουμε ότι ενδεχομένως να είναι ο πρώτος ομιλητής στη Σχολή Δεοντολογίας που θα κάνουμε στην Κύπρο τον Οκτώβριο».

Στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, η πρώτη κοινή συνεδρίαση της ΕΠΑΘΛΑ με τη Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της Κύπρου, την Άνοιξη του 2025.