Και εξετάζουμε διεύρυνση των εισοδηματικών

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι και στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του Παύλου Τσίμα, αναφέρθηκε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος « Σπίτι μου».

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι ότι ο πρωθυπουργός εξαντλεί τα περιθώρια για να βρούμε τα 2 δισεκατομμύρια από τους ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το δεύτερο δεδομένο είναι η ηλικιακή διεύρυνση, επειδή ένα από τα μεγάλα παράπονα που δεχόμασταν στο υφιστάμενο πρόγραμμα ήταν γιατί δεν εντάσσονται οι άνω των 40. Το νέο πρόγραμμα λοιπόν δεν θα αφορά μόνο τους νέους έως 39 ετών αλλά θα διευρυνθεί έως τα 50 έτη. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ωστόσο ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι εξετάζεται διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου. Υπενθυμίζω ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000€ για το ζευγάρι και αυτό αυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο ενώ όταν είναι μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000€ και 3.000€ ανά τέκνο. Το τρίτο δεδομένο είναι ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει κάτι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ώριμες οι συζητήσεις. …» 

Η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι μέσω του υφιστάμενου προγράμματος «Σπίτι μου» συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 500 εκατομμύρια. Λόγω της πολύ θετικής υποδοχής από τους νέους ανθρώπους – και εδώ αναδεικνύεται τι σήμαινε η έλλειψη στεγαστικής πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια – διπλασιάσαμε τους πόρους το καλοκαίρι του ’23 στο 1 δις.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που πήρα πριν από λίγο ήδη έχουν 6.305 εκταμιευμένα δάνεια δηλαδή έξι χιλιάδες τριακόσια πέντε ζευγάρια έχουν ήδη αποκτήσει το σπίτι τους. Μέχρι το τέλος της χρονιάς ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 9.155 δάνεια και ισάριθμα ζευγάρια θα έχουν βρει το σπίτι τους. Θα πρέπει να τονίσω ότι ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000€. Όλοι όσοι γνωρίζουν την τραπεζική αγορά αντιλαμβάνονται ότι δανειολήπτες με τέτοιο προφίλ θα ήταν πολύ δύσκολο να λάβουν δάνειο» τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Σημείωσε μάλιστα την ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε ότι εξετάζεται αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης.

«Περιμέναμε το πρόγραμμα να πηγαίνει καλύτερα. Και θέλουμε να το βελτιώσουμε ως προς την επιδότηση. Αυτή τη στιγμή το ποσό της επιδότησης είναι το 40% στο ποσό μέχρι 10.000 ευρώ και εξετάζουμε τη διεύρυνση αυτού. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα 1.413 ιδιοκτήτες. Πιστεύουμε σε αυτό το πρόγραμμα, θέλουμε να το βελτιώσουμε ώστε να αυξήσουμε το οικιστικό απόθεμα Είναι κι αυτό ένα ζητούμενο στη μάχη για το στεγαστικό» τόνισε η κυρία Ζαχαράκη.