Με δεκάδες περισσότερους εκθέτες σε σχέση με πέρυσι, με αυξημένες συμμετοχές από το εξωτερικό και με την Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο, εγκαινιάζεται σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η 4η έκθεση τεχνολογίας Beyond, η οποία σταδιακά αυξάνει την αναγνωρισιμότητά της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ερχόμενη ένα βήμα εγγύτερα στον μακροπρόθεσμο στόχο των διοργανωτών να γίνει για τα Βαλκάνια ό,τι είναι σήμερα η «WMC» της Βαρκελώνης για την Ευρώπη και τον κόσμο: η μεγαλύτερη και πιο επιδραστική έκθεση στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας.

Στη φετινή έκθεση, που θα εγκαινιαστεί αύριο, στις 19.00, από τον Yπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και θα διαρκέσει ώς τις 27 Απριλίου, συμμετέχουν επίσης δέκα υπουργοί από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (και όχι μόνο), εκκινώντας από τη Θεσσαλονίκη έναν διάλογο για θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού και για την περιφερειακή ψηφιακή ανάπτυξη. Παράλληλα, προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο διευθυντής Υπολογιστικών Συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab, δρ Μιχάλης Μπλέτσας, διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ο επιχειρηματίας, μέντορας και επιχειρηματικός άγγελος της Silicon Valley, Τόλι Λέριος και ο Άλβιν Γκρέιλιν, πρώην πρόεδρος του κολοσσού της HTC (2016-2023) και νυν παγκόσμιος αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στην ίδια εταιρεία, θα δώσουν το «παρών» στην έκθεση, όπως και το πιο διάσημο ρομπότ του κόσμου, η «Sophia», που θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις, θα απαντήσει σε ερωτήσεις και θα φωτογραφηθεί με τους επισκέπτες.

Στη φετινή Beyond, για την οποία προβλέπεται free pass (δωρεάν είσοδος) σε φοιτητές/τριες, μετέχουν 275 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες από 22 χώρες, έναντι 170 πέρυσι, 440 Έλληνες και ξένοι ομιλητές, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικό «Matchmaking Event» με πάνω από 200 συμμετέχοντες, το 11o Technology Forum και το AI Forum, το μεγαλύτερο συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, με περισσότερους από 55 ομιλητές.

Αναφερόμενος στη γενικότερη προοπτική της Θεσσαλονίκης στο «τερέν» της τεχνολογίας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας, επισήμανε ότι στην πόλη έχει πλέον δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα, έπειτα και από τις επενδύσεις μεγάλων ξένων εταιρειών και πρόσθεσε πως τόσο η συγκεκριμένη περιοχή, όσο και γενικότερα η χώρα, μετασχηματίζονται σταδιακά σε διεθνές hub νέων τεχνολογιών. «Έλειπε ένα γεγονός- “πλατφόρμα” για την επικοινωνία όλων των παικτών του χώρου, στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτό το γεγονός είναι η Beyond» είπε και πρόσθεσε πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξελιχθούν σε στρατηγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, «στον νέο τουρισμό για τη χώρα». Επικαλούμενος παλαιότερη μελέτη, επισήμανε πως οι ειδικοί στο χώρο της τεχνολογίας στην Ελλάδα εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 160.000, ενώ υπάρχει ένα κενό προσφοράς / ζήτησης σε επαγγελματίες του χώρου, το οποίο υπολογίζεται πως θα φτάσει στα 7.000- 7.500 άτομα ετησίως, κατά την περίοδο ώς το 2030.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε ότι η έκθεση, που καλύπτει τα περίπτερα 13, 14 και 15 και επεκτείνεται με εκδηλώσεις και στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», υπερβαίνει τις προσδοκίες των διοργανωτών και πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα και μεγαλώνει το αποτύπωμά της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε η product manager της έκθεσης, Σέβη Καφφά, έγινε εκστρατεία προβολής της έκθεσης σε διάφορες χώρες της περιοχής, η οποία απέδωσε τους πρώτους καρπούς, αφού μόνο από τη Βουλγαρία συμμετέχουν φέτος περίπου 30 επιχειρήσεις.

Η BEYOND διοργανώνεται από τη ΔΕΘ- HELEXPO, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC), με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κατά τον ιδρυτή των Industry Disruptors Game Changers, Μιχάλη Στάγκο, τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής έκθεσης έχουν αλλάξει και είναι αναβαθμισμένα: η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης πλέον τη στηρίζει (πχ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος- ΣΒΕ και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο- ΕΒΕΘ), ενώ προσέλκυσε παγκόσμιους διαμορφωτές γνώμης στον τομέα της τεχνολογίας, όπως ο Άλβιν Γκρέιλιν. Παράλληλα, στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν υπουργοί από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Τεχνολογίας της Τουρκίας, αλλά και αξιωματούχοι από την Αλβανία, τη Σερβία, τη Μάλτα και αλλού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Be-Best, Ευάγγελος Χαραλάμπους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη έχει πλέον εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας και πρόσθεσε ότι στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπορούν να βρουν στη Beyond λύσεις και απαντήσεις, για να αναβαθμίσουν και να συντηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη σημερινή δύσκολη τεχνολογική αγορά.

Στον στόχο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταστεί η περιοχή κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας, που θα προσελκύει νέες επενδύσεις, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νικόλαος Τζόλλας, παρουσιάζοντας αναλυτικά και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφέρειας στη Beyond, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τον διάλογο του ρομπότ Sophia με τον Μιχάλη Μπλέτσα και τον περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο υπεύθυνος του Technology Forum και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Κοσμάς Βάμβαλης, παρουσίασε το πρόγραμμα του 11oυ Technology Forum, το οποίο συνδιοργανώνουν φέτος 25 φορείς, ενώ ο Τόλι Λέριος, ο οποίος εδρεύει στο Όστιν των ΗΠΑ, επισήμανε ότι, ως επιχειρηματίας και επενδυτής έχει μάθει να αναγνωρίζει την αριστεία ήδη από τα πρώτα της βήματα και αυτό που είδε στο Technology Forum και μετέπειτα τη Beyond τον έπεισε να στηρίξει τη διοργάνωση.

«Τεράστιο» χαρακτήρισε ο κ.Ποζρικίδης το ενδιαφέρον πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για την έκθεση: «Το ΕΚΕΤΑ, το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το City College συμμετέχουν στην Beyond» διευκρίνισε. Ακόμη, το Σάββατο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει Ημέρα Καριέρας, με τη συμμετοχή 41 επιχειρήσεων, αμιγώς τεχνολογικών, που αναζητούν στελέχη. Στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης περιλαμβάνονται ακόμα το συνέδριο των Περιφερειών Ελλάδος, των Γενικών Γραμματέων των Δήμων «Κλεισθένης», το AI Health, το ΑΙ in Agriculture, το AI in Creativity, Workshops από μεγάλες επιχειρήσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, εκδηλώσεις για τα Smart Cities, τα Επαγγέλματα του Μέλλοντος και τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Η Beyond τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και Τουρισμού καθώς και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης». Το εισιτήριο είναι 20 ευρώ.