Σκληρές διαπραγματεύσεις με στόχο να βρουν την χρυσή τομή σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία ενόψει του Πάσχα, πραγματοποιούν ήδη κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες, με τους μεν πρώτους να σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν αμνοερίφια σε μέση τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό και τους δεύτερους να τονίζουν, ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ύστερα και από τις εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, στα καταστήματά τους, η τιμή υπολογίζεται φέτος λίγο χαμηλότερα από τα 15 ευρώ/κιλό, τη στιγμή που οι παραγγελίες καταγράφονται ήδη μειωμένες σε ποσοστό 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ενώ το βερεσέ  έχει επιστρέψει δυναμικά.  Στη…μέση, βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη το φετινό Πάσχα.

Αυτά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρη Μόσχου, κτηνοτρόφου, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββα Κεσίδη, αντιπροέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚ) στον τομέα κρέατος και του επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολου Ραυτόπουλο, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Αμφότεροι πάντως δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε ότι τα αμνοερίφια θα συμπεριλαμβάνονται στο Καλάθι της Νοικοκυράς, η ισχύς του οποίου ξεκίνησε από σήμερα και η τιμή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 ευρώ/κιλό.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε ότι «οι τιμές πρέπει να κανονίζονται από κτηνοτρόφους και εμπόρους και όχι από αυτούς που κάθονται στα γραφεία», ενώ σημείωσε ότι ενώ τα επιμελητήρια αποτελούν συμβούλους του κράτους, ωστόσο «τουλάχιστον από το ΕΕΘ, δεν ζητήθηκε η συμβουλή του».

Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι δήλωσαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για ακόμη μια φορά ότι είναι «άμεσοι, καλοί συνεργάτες» και σε ομοφωνία με τον εκπρόσωπο των καταναλωτών έστειλαν τα πυρά τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, λέγοντας ότι με τις δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, «χάλασε την αγορά μια ανάσα πριν την έλευση του Πάσχα, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση».

Παράπονο κρεοπωλών-Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι- Σε «συμπληγάδες πέτρες» οι καταναλωτές 

 Το «παράπονο» των κρεοπωλών που βγήκε ο υπουργός Ανάπτυξης και είπε ότι φέτος τα αρνί και κατσίκι έχουν ταβάνι τα 10 ευρώκιλό, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚ), λέγοντας ότι «οι τιμές αυτές, που αφορούν κυρίως τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, δημιουργούν ερωτήματα για την ποιότητα των αμνοεριφίων». Μάλιστα, διερωτήθηκε «όσα αμνοερίφια θα πωληθούν προς 10 € /κιλό και κάτω, από πού θα προέρχονται; Η τιμή των 10 € δεν ξέρουμε εάν αντιπροσωπεύει το ελληνικό, ποιοτικό αρνί, καθώς ό,τι πωλείται με τιμή κάτω των 14 € /κιλό, είναι είτε ελληνοποιημένο, είτε ξένο, είτε ό,τι περίσσεψε από το Πάσχα των Καθολικών και έμενε στις καταψύξεις», επισήμανε.

Υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή», ο κ. Κεσίδης ανέφερε «απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μην βάζει άτυπα πλαφόν χαλώντας όλη την αγορά. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι πάνω από το κράτος και αυτό θα αποκαλυφθεί  στα παζάρια της Πέμπτης και του Σαββάτου σε Δράμα και Κιλκίς αντίστοιχα, όπου θα προσπαθήσουμε να βρούμε την χρυσή τομή με τους κτηνοτρόφους».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κεσίδης τόνισε ότι «οι κρεοπώλες και φέτος θα βάλουμε πλάτη και συμπιέζοντας το περιθώριο κέρδους μας, συμφωνήσαμε να πουλήσουμε τα αμνοερίφια έστω και σε τιμή χαμηλότερα από 15 € /κιλό». Επιχειρηματολογώντας μάλιστα επί της θέσης των κρεοπωλών σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία, ο κ. Κεσίδης είπε ότι «ο κτηνοτρόφος τα πουλά έως και 9 € /κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς 10 € /κιλό. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 € /κιλό. Εάν πουλήσουμε με μειωμένο περιθώριο κέρδους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα φτάσουμε στα 15 € /κιλό», εξήγησε.

«Η ελληνική κτηνοτροφία φθίνει και χάνει χιλιάδες ζώα. Βλέπουμε το υπουργείο Ανάπτυξης να βάζει πλαφόν στα 10 € /κιλό και εμείς γνωρίζουμε ήδη πως θα έχουμε ζημία τουλάχιστον δύο ευρώ/κιλό», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι «με την κίνηση αυτή, θεωρούμε ότι το υπουργείο είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία», τόνισε. Διερωτήθηκε δε, «πώς μια κυβέρνηση βάζει πλαφόν στην τιμή του κρέατος και δεν μπορεί να το κάνει και στην τιμή του ρεύματος;».

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή μεταξύ των 7,5-9 ευρώ/κιλό, τόνισε ότι οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε ποσοστό 70% σε σχέση με πέρυσι και δήλωσε ότι το κόστος παραγωγής τους καταγράφεται αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους έχει ψαλιδιστεί κατά 36%, λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων.  Ανέφερε ότι η εισφορά κτηνοτροφικού κλάδου μαζί με την μεταποίηση συμμετέχει σε ποσοστό 17% στο ΑΕΠ και τόνισε ότι λόγω των πρόσφατων καταστροφών από πλημμύρες και πυρκαγιές «η χώρα μας ήδη έχει χάσει 100.000 μάνες».

«Κάθε χρόνο εμείς οι κτηνοτρόφοι μπαίνουμε μέσα και το Πάσχα», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ελλείψει της στήριξης του κλάδου και συνεπεία της «“ τρικλοποδιάς” που συνέχεια μας βάζουν, δεν αποκλείεται τα αμέσως επόμενα χρόνια, να μην υπάρχουν ελληνικά αμνοερίφια προς διάθεση στην πασχαλινή αγορά. Η ελληνική κτηνοτροφία “ πεθαίνει”», τόνισε.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης εμπαίζει τους καταναλωτές, καθώς παρανομεί το ίδιο επί των αποφάσεών του. Ενώ λέει ότι η τιμή των αμνοεριφίων πρέπει να κυμαίνεται έως 10 € /κιλό, υπάρχουν αλυσίδες που τα πουλάνε έως και 13 € /κιλό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διακύμανση της τάξης του 40%», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος και πρόσθεσε ότι «το φετινό Πάσχα θα είναι το ακριβότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χρόνιες, καθώς όπως αναφέρει ο ΙΕΛΚΑ, υπάρχει 6% αύξηση στα τρόφιμα».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα βρίσκονται το φετινό Πάσχα σε συμπληγάδες πέτρες, αφού όπως τόνισε «η επιταγή ακρίβειας αλλά και το market pass που δόθηκαν πέρσι σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, φέτος δεν θα δοθούν, κάνοντας έτσι ακόμη πιο ακριβή τη ζωή των καταναλωτών».