«Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους χθες  στην Οδησσό. Υπογράμμισε ότι κατά την περιήγησή του στην Οδησσό και μετά την επίσκεψη στον τόπο της ρωσικής επίθεσης του «εντυπώθηκε ξεκάθαρα από τη μία η εικόνα της καταστροφής που έχετε υποστεί αλλά από την άλλη και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας του ουκρανικού λαού».

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας «υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Πολύ περισσότερο καθώς και η ίδια έχει στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπη με επιθετικότητα. Και σε καιρούς που ο αυταρχισμός και ο δεσποτισμός αποτελούν μαύρες κηλίδες στο χάρτη και στον πολιτισμό μας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, καμία άλλη ερμηνεία η συμμετοχή της Ελλάδας στην αμυντική συνδρομή της Ευρώπης στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση ότι «ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Ευρωπαίους», καθώς και πως «δεν μπορούμε, λοιπόν, ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί, ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών».