«Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο Πολιτισμού προβαίνει στην ανάκληση (σ.σ. της υπουργικής απόφασης για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Χώρας Πάτμου), διότι σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η συγκεκριμένη κατασκευή βλάπτει τον αρχαιολογικό χώρο. Επομένως, το Υπουργείο Πολιτισμού λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, κατά αρμοδιότητα. Αυτό πρέπει να κάνει. Καταλαβαίνω την αγωνία των γονέων. Συμπίπτουμε εδώ, διότι οι γονείς φοβούνται για την ακτινοβολία στα παιδιά. Όμως, η κεραία αυτή σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να χωροθετηθεί εκεί. Αντιβαίνει στις διατάξεις του Αρχαιολογικού νόμου», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρόδου «TV KOSMOS».
Η Λ.Μενδώνη εξήγησε ότι η υπουργική απόφαση που επέτρεπε την χωροθέτηση της κεραίας στο δώμα του κτιρίου του ΟΤΕ «δεν ήταν σε γνώση της νυν ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε καν των υπηρεσιών, διότι αυτή η υπουργική απόφαση εξεδόθη στις 17/09/2018. Μετά, λοιπόν, από 6 χρόνια έρχεται η αρμόδια Επιτροπή των Τηλεπικοινωνιών και εκδίδει στις 23/05/2024, δηλαδή τον Μάιο του 2024, μια απόφαση που επιτρέπει την εγκατάσταση αυτής της κεραίας. Από το 2018 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι επρόκειτο να τοποθετηθεί κεραία εκεί. Ούτε είχε υπάρξει κάποια αντίδραση από κάποιον τοπικό φορέα που φαίνεται ότι γνώριζε την έγκριση του 2018. Και έρχεται, στις 29 Αυγούστου, το αίτημα του Δήμου για ανάκληση της απόφασης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή είχαν καταφύγει σε εμάς κάτοικοι της Πάτμου που αγωνιούσαν ήδη δύο μέρες νωρίτερα, είχε στείλει σήμα διακοπής των εργασιών. Επομένως, το υπουργείο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ενήργησε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από ιδιώτη το πρόβλημα και δώσαμε διακοπή εργασιών. Ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα να στείλει ο Δήμος το αίτημα γραπτό, ώστε σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επανεξετάζει το ζήτημα για να προχωρήσει στην ανάκληση της υπουργικής απόφασης της 17/09/2018», διευκρίνισε η υπουργός.
Η Λ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στα έργα που εκτελεί το ΥΠΠΟ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικά στα Δωδεκάνησα και στη Ρόδο. «Μετά από τρεις δεκαετίες υπογράψαμε μια νέα προγραμματική σύμβαση για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία δεν μας αφορά απλώς ως Μνημείο UNESCO. Είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα, εννοώ ένας μοναδικός ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος για την πατρίδα μας. Είναι έργα τα οποία γίνονται στη Χάλκη, στο Αγαθονήσι, στη Κω. Ξέρετε, τα μνημεία τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό του 2017 στην Κω, μέχρι το 2020 δεν είχαν καν μελέτες. Ωριμάσαμε τις μελέτες και πλέον τα έργα είναι σε εξέλιξη. Τα μικρότερα ολοκληρώνονται, όπως η πύλη του Φόρου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη και είναι έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά, μάλλον αγγίζει τα 50 εκατομμύρια. Σημασία έχει ότι μας δόθηκε η δυνατότητα, μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, να προσθέσουμε έργα τα οποία είναι ωφέλιμα για την τοπική κοινωνία και για την τοπική οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.