Τα τελευταία χρόνια στη μάχη της πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών αλλά και της παροχής βοήθειας σε περίπτωση που αυτές εκδηλωθούν χρησιμοποιούνται drones που πραγματοποιούν εναέριες παρατηρήσεις και ελέγχους σε δασικές περιοχές για να εντοπίζουν εστίες φωτιάς και να ενημερώνουν άμεσα ώστε να γίνεται έγκαιρη επέμβαση σε αυτές ή για να δίνουν εικόνα και πληροφορίες στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε πύρινα μέτωπα.
Μια ομάδα πυροσβεστών, επιστημόνων και μηχανικών στη Βρετανία έχει ξεκινήσει την προσπάθεια κατασκευής αυτόνομων ιπτάμενων αεροσκαφών που όχι μόνο θα φέρουν εξοπλισμό εντοπισμού εστιών φωτιάς αλλά θα μπορούν να πραγματοποιούν και ρίψεις νερού κάτι που όπως είναι ευνόητο σημαίνει ότι αν ένα τέτοιο σκάφος εντοπίσει μια εστία φωτιάς που μόλις έχει εκδηλωθεί θα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και ευεργετικά στον περιορισμό της μέχρι να φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ή πιθανώς και να την σβήσει. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα αυτά τα drones θα μπορούν να κινούνται σε σμήνη και να συνεργάζονται δουλεύοντας συλλογικά χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν και αν χρειαστεί να σβήνουν πυρκαγιές.
Πώς λειτουργούν
Αυτά τα πυροσβεστικά drones κατασκευάζονται από τη βρετανική εταιρεία Windracers η οποία έχει κατασκευάσει πρόσφατα ένα drone που παίρνει μέρος σε κλιματικές έρευνες στην Ανταρκτική. Πρόκειται για το πρώτο drone που συνδυάζει την τεχνολογία αυτόνομης πτήσης με τη μηχανική σμήνους στον τομέα της πυρόσβεσης.
Πρόκειται για μεγάλα δικινητήρια αεροσκάφη με άνοιγμα φτερών 9,5 μέτρα και μεγάλη ικανότητα μεταφοράς νερού. Τα drones είναι σχεδιασμένα για να πετούν χωρίς καμία παρέμβαση από χειριστές που βρίσκονται στο έδαφος αλλά και να χειρίζονται μόνα τους τις πιθανές μεταβολές στις συνθήκες πτήσης.
«Το επόμενο στάδιο – η μηχανική σμήνους – είναι να κάνουμε πολλά ρομπότ να συνεργάζονται σε εφαρμογές πραγματικού κόσμου. Όταν κοιτάζετε πουλιά, μυρμήγκια και μέλισσες, μπορούν να κάνουν όμορφες, σύνθετες συμπεριφορές με το συντονισμό και έτσι εμπνεόμαστε από αυτό για να συντονίσουμε μεγάλους αριθμούς ρομπότ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν μεμονωμένα και μαζί σε σμήνη ανοίγουν τη δυνατότητα παρακολούθησης τεράστιων περιοχών στο μέγεθος της πολιτείας της Καλιφόρνια και εντοπισμού και ανταπόκρισης σε απομακρυσμένες πυρκαγιές πιο γρήγορα » δήλωσε στο BBC η Σαμπίν Χάουερτ καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο ένα σμήνος πτηνών μπορεί να πετάξει με συντονισμένο τρόπο, ένα σμήνος μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές, έτσι ώστε τα drones να μπορούν να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα, χωρίς κενά στην κάλυψη, αν κάποιοι πρέπει να εγκαταλείψουν για να ανεφοδιαστούν, λένε οι ερευνητές.
Στη φωτογραφία εικονίζεται το drone που μπορεί να εντοπίζει εστίες φωτιάς και να κάνει ρίψεις νερού σε αυτές.
πηγή φωτογραφίας: (Windracers)