Η Κοίμηση της Θεοτόκου, που γιορτάστηκε χθες, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τιμήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια σε όλη την Ελλάδα.

Χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προσέτρεξαν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύθηκαν οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας.

Λαμπρότητα και πλήθος κόσμου στην Παναγία της Τήνου

Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν και πάλι το νησί της Μεγαλόχαρης, η Τήνος, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα. Κοσμοσυρροή και κατάνυξη ήταν το κλίμα στο νησί των Κυκλάδων.

Ο ναός της Παναγιάς της Τήνου ήταν στολισμένος με σημαίες, ενώ χιλιάδες πιστών, πολλοί από αυτούς γονατιστοί, όπως κάθε χρόνο ανηφόρισαν με θρησκευτική ευλάβεια προς το Ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας.

Πλήθος κόσμου προσερχόταν ευλαβικά στο εσωτερικό του ναού για να προσκυνήσει την άγια εικόνα, ενώ η περιφορά του Επιταφίου και η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας σε ολόκληρη τη πόλη δημιούργησαν θρησκευτικό δέος και συγκίνηση.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα οι εορτασμοί στην Παναγία Σουμελά

Στο ιερό σύμβολο για τους Ποντίους, την Παναγία Σουμελά στο Όρος Βέρμιο στην Καστανιά στη Βέροια από χθες το πρωί κατέφθασαν εκατοντάδες πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, η οποία με θαυματουργό τρόπο βρέθηκε από την Αθήνα στα υψώματα της Τραπεζούντας.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, φέτος, δε θα τελεστεί ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα καθώς δε δόθηκε άδεια από τις τουρκικές αρχές για τη συγκεκριμένη ημέρα αλλά για την Παρασκευή 23η Αυγούστου, που είναι τα εννιάμερα της Παναγίας.

«Ο Δεκαπενταύγουστος, η σημαντική εορτή της Ορθοδοξίας δίνει σε όλους μας ελπίδα και δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για τον Δεκαπενταύγουστο, από τα Χανιά της Κρήτης όπου βρίσκεται.

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και στους εθελοντές που έδωσαν τις τελευταίες ημέρες μάχες με τις φλόγες στην Αττική. “Θέλω να διαβεβαιώσω τους ευτυχώς λίγους συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά, ότι οι πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει”.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στελέχη της κυβέρνησης και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ώστε να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα, με αναφορές στους πυρόπληκτους της Αττικής.

 news247.gr 

κεντρική φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ