Ανησυχίες για νέες ανατιμήσεις καθώς μετά τα οπωρολαχανικά, έρχονται αυξήσεις στο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Τα νοικοκυριά ανησυχούν  για ένα δύσκολο φθινόπωρο, κάτι που αποτυπώνεται και τους δείκτες οικονομικού κλίματος. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι 6 στους 10 μειώνουν τις δαπάνες τους, οι 4 στους 10 τις ψαλιδίζουν κατά το ήμισυ, ο ένας στους δύο δεν θα πάει καν διακοπές, και όσοι πρόκειται πάνε θα μειώσουν τις ημέρες διαμονής.

Πρόβλεψη για άνοδο στις τιμές του κρέατος

Μια σειρά διεθνών και εσωτερικών παραγόντων προετοιμάζουν το έδαφος για νέες πληθωριστικές πιέσεις. Ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, προειδοποιεί ότι «τις επόμενες μέρες θα δούμε πολύ μεγάλες αυξήσεις, όχι μόνο στο κρέας, αλλά και σε όλα τα γαλακτοκομικά». Μάλιστα, για το κρέας προέβλεψε πως οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη αναμένοντας αυξήσεις μεταξύ 15 και 20%.

Η αυξητική τάση τιμών έχει αποτυπωθεί στους πρόσφατους δείκτες της Eurostat. Η Ελλάδα, τον Ιούλιο, είχε τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με 3% (από 2,5% τον Ιούνιο), ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ κυμάνθηκε στο 2,6%. Τα τρόφιμα στην Ελλάδα ακρίβυναν σε σύγκριση με πέρυσι κατά 1,5%.

«Μέσα στον Ιούλιο είδαμε από το 2,3% ο πληθωρισμός να εκτοξεύεται στο 3%, αυτό μας είπαν -δικαιολογίες- ότι οφείλεται στην ενέργεια, ότι οφείλεται στα θερινά οπωροκηπευτικά και στα φρούτα (…). Έχουμε τουλάχιστον 20 οπωροκηπευτικά και φρούτα να έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (…)» ανέφερε (Παραπολιτικά 90,1) ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ μεταφέροντας την ανησυχία του για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Ραυτόπουλος αναφερόμενος στο κρέας και τα γαλακτοκομικά απέδωσε τις νέες αυξήσεις που θα δούμε μέσα στον Αύγουστο στο γεγονός ότι έχουν θανατωθεί 15.000 αμνοερίφια εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε ελλείψεις στην αγορά.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πλήττει κτηνοτροφικές μονάδες σε όλο και περισσότερες περιφέρειες της χώρας, έχει εύλογα ανησυχήσει όχι μόνο  κτηνοτρόφους, αλλά και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε δημοφιλή τυριά όπως η φέτα και η γραβιέρα, που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα.