Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο «Γυναίκες και Ελληνισμός» διοργανώνει στις 2-6 Σεπτεμβρίου, στα Ιωάννινα, το Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας (Food for Thought Network).

Η ιδέα της διοργάνωσης ενός συνεδρίου που θα φέρει κοντά Ελληνίδες της διασποράς ανήκει στη Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, πρόεδρο και ιδρύτρια του FFTN. «Το συνέδριο έχει μεγάλη απήχηση και συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε την υποστήριξη όλων των τοπικών και κρατικών φορέων που αγκάλιασαν την προσπάθεια και έθεσαν το συνέδριο υπό την αιγίδα τους, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς φέτος θέτουμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε ένα θεσμό για το μέλλον», ανέφερε η κ. Ιωάννου.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Γραφείου Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει 50 γυναίκες ομιλήτριες και ομιλητές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι παρουσιάσεις θα εστιαστούν σε τρεις βασικές ενότητες: κατανόηση και αναπαράσταση του Ελληνισμού, προφίλ επιτυχημένων γυναικών και βιωσιμότητα του Ελληνισμού. Μεταξύ των ομιλητών/ομιλητριών είναι: η πολυβραβευμένη επιστήμονας Βάσω Αποστολοπούλου, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκος, η επίτιμη δήμαρχος του Solingen Γερμανίας και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης, Ιωάννα Ζαχαράκη, η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, οι δικαστίνες Στρατιγάκη και Τσιαμπά, η γνωστή ακτιβίστρια Chanel Contos, η δημοσιογράφος Ελένη Κάπαλου, η πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Επιμελητηρίου στη Βόρεια Επικράτεια, Άντζελα Τομάζου, η ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του Foreign Language Publications, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ηνωμένου Βασιλείου Κυριακή Μήτσου κ.ά.

Το συνέδριο, εκτός από ομιλίες περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όπως εκδρομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε οι σύνεδροι να γνωρίσουν την Ήπειρο. «Θα θέλαμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες της διασποράς και της Ελλάδας να συμμετάσχουν και να γίνουν κομμάτι της ιστορικής αυτής συγκέντρωσης τόσων διακεκριμένων γυναικών» λέει η κ. Ιωάννου, απευθύνοντας κάλεσμα και σε άλλες γυναίκες να δηλώσουν συμμετοχή.

Οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τις 20 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Δικτύου Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας (FOOD FOR THOUGHT NETWORK www.fftn.org.au και στα τηλέφωνα +306936290145 (Ελλάδα) και +61406011015 (Αυστραλία).

*Στη φωτογραφία η Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου