Με την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, βάζει τέλος στην μακρόχρονη πολιτική του καριέρα. Βέβαια την απόφαση αυτή δεν την έλαβε μόνος του. Ελήφθη ύστερα από πολλές εκκλήσεις πρώην προέδρων, γερουσιαστών, βουλευτών και σημαντικών στελεχών των Δημοκρατικών και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να  ανακοινώσει μέσω επιστολής, την παραίτηση του από την διεκδίκηση δεύτερης προεδρικής θητείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, εδώ και αρκετό καιρό η ηγεσία των Δημοκρατικών εξέφραζε ανησυχία, τόσο για την ηλικία, όσο και τη διανοητική οξύτητα του 81χρονου προέδρου. Κατά την διάρκεια της θητείας του, οι ανησυχίες αυτές εξελίχθηκαν από ψίθυρο, μεταξύ των συμμάχων, που πίστευαν ότι έπιαναν τον Μπάιντεν σε μία κακή μέρα, σε εκκωφαντικό θόρυβο, καθώς πολλοί από τους ίδιους του τους συμμάχους έφτασαν να τον καλούν να αποσυρθεί μετά την εμφάνιση του στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου.

Η κρίσιμη δημοσκόπηση

Πέραν των εκκλήσεων των Δημοκρατικών, καθοριστική για την απόφαση του ήταν, σύμφωνα με το Reuters, μία δημοσκόπηση στην οποία φαινόταν να χάνει και στις έξι κρίσιμες πολιτείες (swing states) για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ.

Παράλληλα κατέρρεε και σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Μινεσότα για τις οποίες οι Δημοκρατικοί δεν σχεδίαζαν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα καθώς τις θεωρούσαν «σίγουρες». Όπως καταλήγει το Reuters «ο Μπάιντεν άλλαξε την απόφασή του (σ.σ. και παραιτήθηκε) αφού μελέτησε εξονυχιστικά τα δεδομένα».

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα, ένα πρωτοφανές βήμα που αφήνει τους Δημοκρατικούς χωρίς υποψήφιο λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών. Με δεύτερη ανάρτηση του, ο Μπάιντεν υποστήριξε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, αλλά μένει να φανεί αν οι ψηφοφόροι συσπειρωθούν πίσω της.

Το πώς το Δημοκρατικό Κόμμα έφτασε στο χείλος του να προτείνει έναν υποψήφιο με προφανές ελάττωμα είναι μια ιστορία συμμάχων πρόθυμων να κάνουν τα στραβά μάτια, συμβούλων του Μπάιντεν που εργάστηκαν για να εξαλείψουν τις αμφιβολίες σχετικά με το σθένος του και ενός κομματικού μηχανισμού που απέκλεισε εναλλακτικούς υποψηφίους.

Το αποτέλεσμα είναι ένας λανθασμένος υπολογισμός που κάνει τους Δημοκρατικούς να τρέχουν για να οργανώσουν μια αβέβαιη επανεκκίνηση της εκστρατείας τους εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος μόλις έχει τελειώσει ένα ενωτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο κινητοποιήθηκε από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στις 13 Ιουλίου.

«Ανησυχώ πραγματικά για το τι δεν μας είπαν αυτούς τους μήνες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ (D., Τέξας). «Εξακολουθώ να ανησυχώ γι’ αυτό – ότι, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό το υπερπροστατευτικό, σκηνοθετημένο είδος επιχείρησης φαίνεται να έχει αρνηθεί όχι μόνο στον αμερικανικό λαό σε γενικές γραμμές την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης του προέδρου, αλλά και σε άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους».

H παραίτηση του Τζο Μπάιντεν