Θέματα σχετικά με τη διαχείριση ζητημάτων υψηλού ενδιαφέροντος και την υποστήριξη της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος, κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Μαρκόπουλος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος και κ. Αδαμάντιος Καραναστάσης, ως προσκεκλημένοι του Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, κ. Σιάο Τζουντσένγκ.
Από την μεριά του, ο κ. Τραγάκης, ως επικεφαλής μίας από τις πολυπληθέστερες Ομάδες Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι οι πολυάριθμες ανταλλαγές, από ετών, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, ενώ εξετάζεται η ανταπόκριση σε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη το επόμενο διάστημα.   Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, ως χώρα με σημαίνοντα γεωστρατηγικό ρόλο στη σύγχρονη οδό του μεταξιού, παραμένει σταθερά υποστηρικτική προς κάθε αμοιβαία επωφελή συνεργασία, ιδιαίτερα όταν αυτή προάγει την αναβάθμιση στρατηγικών εταιρικών σχέσεων, όπως συμβαίνει με την Κίνα, της οποίας  η ιστορία αναδύεται από τα βάθη των αιώνων, αντιστοίχως με την ελληνική και περιβάλλεται από αμοιβαία  αγάπη και σεβασμό μεταξύ των δύο λαών.
Περαιτέρω, στο πεδίο της οικονομίας, έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί το προβάδισμα που έχει αποκτήσει η Κίνα στην ελληνική οικονομία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μέσω των επενδύσεων στο Λιμάνι του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κόμβου και επένδυσης υψηλής αξίας, αλλά και την ανάγκη για κινεζική μέριμνα προς εξισορρόπηση του ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών.  Παράλληλα, σημειώθηκε η σημαντική κινεζική διείσδυση στην ενέργεια και τα ακίνητα.  Πέραν των ήδη δομημένων και πολλά υποσχόμενων συνεργασιών, ενδεικτικά αναφέρθηκαν δυνητικά ανερχόμενα σχήματα συνεργασίας ως καίρια βήματα προς επίτευξη μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας (επί παραδείγματι το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού).
Ιδιαιτέρως υπογραμμίστηκε η πάγια υποστηρικτική προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα κινεζική στάση, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο και με σαφή αναφορά σε καίριες κινήσεις από κινεζικής πλευράς, όπως η συμμετοχή της μέσω του ΑΔΜΗΕ στο πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, δηλαδή η κατασκευή καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη μέχρι τον Πειραιά, ενδεικτικές της αναγνώρισης της αναμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.
Επίσης, ο κ. Τραγάκης επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια κατοχής από τους Τούρκους,  ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά διότι από το 1975 έως σήμερα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ υποστηρίζει σταθερά τις θέσεις μας για δίκαιη λύση του Κυπριακού.
Αναφορές έγιναν και στην υποστήριξη εκτενούς συνεργασίας επί τουριστικών ανταλλαγών, θεμάτων πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Ο Πρέσβης κ. Σιάο Τζουντσένγκ, διασαφηνίζοντας την κινεζική στόχευση  να αποτελέσει η χώρα του ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα σε ξένους επενδυτές και προωθώντας την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, υπέδειξε τους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες που την καταγράφουν ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αναφέρθηκε στις σχετικές εργασίες της 20ής Ολομέλειας του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσο στην Κίνα .
Μεταξύ άλλων, ο Κινέζος αξιωματούχος σημείωσε την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από δύο κινεζικούς οίκους αξιολόγησης της Κίνας, διαμηνύοντας πως το γεγονός αυτό δύναται να οδηγήσει περισσότερους Κινέζους επενδυτές στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στα πεδία της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της τεχνολογίας και του τουρισμού.
Τέλος, στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Κίνας για επίτευξη συμφιλίωσης μεταξύ κρατών που διάγουν περίπλοκες σχέσεις ή μακροχρόνιο ανταγωνισμό εμπίπτουν στην αξιοσημείωτη εφαρμογή της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια, στην οποία πρωταγωνιστεί δυναμικά η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με στόχο τη δημιουργία ενός μέλλοντος, που θα διαπνέεται από διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στον κόσμο.
φωτογραφία Βουλή των Ελλήνων