Η κληρονομιά των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και οι πολιτικές προώθησης της Υγείας των πολιτών μέσω της φυσικής δραστηριότητας αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της Διάσκεψης των ΓΓ Αθλητισμού στη Βουδαπέστη (11-12/7), με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην κληρονομιά των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, στο επίκεντρο της Διάσκεψης υπό την Ουγγρική Προεδρία βρέθηκαν το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανάληψης μεγάλων αθλητικών γεγονότων καθώς και οι αντίστοιχες προκλήσεις που τα κράτη καλούνται να αντιμετωπίσουν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως επίσης σε επίπεδο βιωσιμότητας των αθλητικών υποδομών, προστασίας και ασφάλειας.

Στην εισήγησή του ο κ. Μαυρωτάς, κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης αναφέρθηκε στα οφέλη μιας χώρας από τη διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως είναι: «Η Υγεία, οι Αξίες, η Οικονομική Ανάπτυξη και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», αλλά και στις προκλήσεις και εμπειρίες που αποκομίζει, φέροντας ως παράδειγμα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, αλλά και πιο πρόσφατα τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, το Ράλλυ Ακρόπολις, τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος, τους  τελικούς της UEFA το 2023 και 2024, τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες κ.α..

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων όπου διεξάγονται οι μεγάλες διοργανώσεις και η ανάγκη σχεδιασμού για την μετέπειτα ορθή αξιοποίησή τους. «Η δημιουργία μη – μόνιμων εγκαταστάσεων αποτελεί μια λύση χωρίς να δημιουργούνται μόνιμες υποδομές, οι οποίες δεν θα μπορούν στη συνέχεια να συντηρηθούν. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το κόστος λειτουργίας και συντήρησης και αυτό απαιτεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Επίσης ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στις προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και εξυπηρέτησης όπου όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχει πλέον ένα ευρωπαϊκό manual, η Σύμβαση SaintDenisτου Συμβουλίου της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις να είναι ελκυστικές για το σύνολο της κοινωνίας αλλά και στην ανάγκη να υπάρχουν δίκτυα εθελοντών καθώς ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Η δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης περιλάμβανε ως κεντρικό θέμα συζήτησης το ευρωπαϊκό δίκτυο HEPA (HealthEnhancingPhysicalActivity) το οποίο εστιάζει:

α) στη βελτίωση της υγείας, της ποιότητας ζωής και ευημερίας στο σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού

β) στον έλεγχο εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τη φυσική δραστηριότητα και

γ) στη διάδοση καλών πρακτικών στον τομέα προαγωγής της φυσικής δραστηριότητας, μέσα από μετρήσιμους δείκτες, οι οποίοι επικυρώνουν τα στατιστικά δεδομένα κάθε χώρας αναφορικά με τη φυσική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα κράτη μέλη αναφέρθηκαν στην ανάγκη επικαιροποίησης των σχετικών συστάσεων και δεικτών, κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης η Ουγγρική Προεδρία αναφέρθηκε εκτενώς στις καλές πρακτικές στον τομέα του αθλητισμού όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Κολύμβησης, το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας, προγράμματα σχολικού και πανεπιστημιακού αθλητισμού, καθώς και τα προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενσωμάτωσης των ΑμεΑ στον αθλητισμό.

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την  εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Floor Van Houdt να παρουσιάζει το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για το 2024-2027, θέτοντας τους τρεις βασικούς στόχους –  προτεραιότητες: (1) Ακεραιότητα και αξίες στον αθλητισμό (2) Βιώσιμη διάσταση του αθλητισμού και (3) Ο ρόλος του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας οι οποίες αναλύθηκαν σε επιμέρους υποστόχους.