Το Υπουργείο Πολιτισμού, ενημερώνει ότι η εκδήλωση που αρχικά είχε οριστεί για την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ λόγω αναγγελίας δυσμενών καιρικών φαινομένων και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, ώρα 19.30 στον κήπο του Μουσείου.

Το Μουσείο, στο πλαίσιο του διετούς κύκλου δράσεων «Μουσικά χωριά στην πόλη – Ζωντανή μουσική κληρονομιά στον αστικό χώρο» (2024-2025), επιδιώκει μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων να φωτίσει όψεις της μουσικής καθημερινότητας στην πόλη, τους τρόπους που η μουσική κληρονομιά μεταδίδεται και εξελίσσεται στον αστικό χώρο μέσα από τη δράση μουσικών κοινοτήτων – μουσικών χωριών στην πόλη.

Φέτος, το Μουσείο δίνει βήμα επικοινωνίας σε μουσικοχορευτικούς συλλόγους και δίκτυα μουσικών που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές της Αθήνας, αναδεικνύοντας τη δράση τους και τη σημασία τους τόσο για τη μουσική κληρονομιά, όσο για τη ζωή των ανθρώπων στην πόλη.

Οκτώ μουσικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου 2024 και θα ολοκληρωθούν στις 28 Σεπτεμβρίου 2024, με τη συμμετοχή τεσσάρων μουσικοχορευτικών συλλόγων, μιας τραγουδιστικής κοινότητας, μουσικών της πόλης, ενός δημιουργού εθνογραφικού ντοκιμαντέρ και δύο ηθοποιών, θα φωτίσουν όψεις αυτής της πλούσιας μουσικής ζωής που ανθίζει σε κάθε σχεδόν γειτονιά της πόλης.

​Η δεύτερη ενότητα του θεματικού κύκλου, αφιερωμένη στους μουσικοχορευτικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη, συνεχίζεται στις 4 Ιουλίου με προσκεκλημένο το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Γ. Ζήση και την εκδήλωση «Χορευτικές ιστορίες στο Ίδρυμα Ζήση».

Το κοινωφελές «Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση» είναι ένα σημαντικό «μουσικό χωριό» στην πόλη του Χαλανδρίου. Ιδρύθηκε το 1974 με σκοπό την καταγραφή, διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της βυζαντινής μουσικής και μελοποιίας. Στην εκδήλωση θα γνωρίσουμε το Ίδρυμα, «ένα χώρο  μάθησης,  συνάντησης και επικοινωνίας  ανθρώπων κάθε ηλικίας, από κάθε κοινωνική ομάδα, κουλτούρα και Πολιτισμό», μέσα από τις εμπειρίες των μελών του και την μουσικοχορευτική του δράση.

Ακολουθεί συνοπτικά το πρόγραμμα:

19:30 Συνομιλία με μέλη των χορευτικών τμημάτων

Συντονίζει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Γιουρνάς

20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση

Χορεύουν μέλη των τμημάτων χορού του Ιδρύματος

Συνοδεύουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί, τραγούδι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο), Δημήτρης Μπάκος (γκάιντα, τσαμπούνα) ​

Στον κήπο του Μουσείου, Διογένους 1-3, 105 56 Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ​στο τηλ. 210 3254129 (Δευτ-Παρ, 09:00 – 15:00)​​​​​​