Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κυκλική οικονομία στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ανέπτυξε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως στο πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου Economist Government Roundtable, με θέμα: «Κυκλική Οικονομία: προοπτικές και προκλήσεις για νέες επενδύσεις & νέες θέσεις εργασίας» με συμμετέχοντες τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «TEXAN Environmental Management» Παναγιώτη Μούργο και συντονιστή τον συντάκτη του Economist, Alasdair Ross.
Η Υπουργός, αναδεικνύοντας την αλλαγή νοοτροπίας και μετατόπισης του επιχειρηματικού μοντέλου που συντελείται, πρόταξε τη διττή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε: «Αφενός όλοι θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη αλλά ταυτοχρόνως θέλουμε και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Δεν συνεπάγεται η επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας οποιαδήποτε πτώση ανταγωνιστικότητας. Τουναντίον.
Παράλληλα, εξήρε τη σημασία της επένδυσης στον άνθρωπο, «στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μέσω επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην εξίσου μεγάλη σημασία που έχει η επένδυση σε πράσινες δεξιότητες και δεξιότητες που είναι απαραίτητες να συνοδεύσουν αυτό το μεγάλο μετασχηματισμό της οικονομίας και την μεγαλύτερη έμφαση στην κυκλική οικονομία.».
Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε την κυκλική οικονομία μία μεγάλη ευκαιρία «για την οικονομική ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς αιχμής, εκεί που έχουμε πραγματικά ανάγκη, και για εξοικονομήσεις σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερα προηγουμένως, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι καταλυτικά για την πολύ σημαντική εξοικονόμηση που μπορούμε να πετύχουμε, μιλάμε για μία καθαρή εξοικονόμηση σε επίπεδο ΕΕ που υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια.».
Ερωτηθείσα σχετικά, η Υπουργός αναφέρθηκε στην άρρηκτη σύνδεση του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο είχε θητεύσει, υπογραμμίζοντας ότι: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ανιχνεύονται οι ανάγκες στην αγορά εργασίας πολύ νωρίς και να προσανατολίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να δίνει τη σωστή πληροφόρηση στις νέες και τους νέους» και παρέθεσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: προσφερόμενες ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ με ζήτηση στην αγορά εργασίας (π.χ. προγραμματιστές, τεχνικοί ΑΠΕ, σεφ) και επαγγελματικά μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία γίνονται σε συνεργασία με εταιρείες και είναι προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Τέλος, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι: «Χρέος της πολιτείας είναι να δουλεύουμε όλοι μαζί, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό στόχο: οικονομική ανάπτυξη, ευημερία των πολιτών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνωση της απασχόλησης.».