Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξασφάλισε το ποσό των 24 εκατ. ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για άτομα με αναπηρία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Εορδαίας. Η χρηματοδοτούμενη δαπάνη από το Υπουργείο αυξάνεται κατά 14 εκατ. ευρώ ετησίως με σκοπό να καλύψει το σύνολο της δαπάνης για τα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε ΚΔΗΦ.

«Στόχος μας είναι πάντα να βρισκόμαστε στο πλευρό των  ατόμων με αναπηρία σε κάθε στάδιο της ζωής τους και να τα στηρίζουμε έμπρακτα» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κυρία Σοφία Ζαχαράκη και τόνισε ότι «από τις 24/10/2023, μετά από ενέργειες του Υπουργείου μας, δόθηκε για πρώτη φορά από την σύσταση του ΕΟΠΥΥ, η  δυνατότητα σε ΚΔΗΦ να συνάψουν συμβάσεις  με τον Οργανισμό ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη και ομαλή χρηματοδότησή τους. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα προβλέπει πώς οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα αποζημιώνονται και για τα ανασφάλιστα άτομα τα οποία διαμένουν σε αυτές.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι» υπογράμμισε η υπουργός «για την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος του προσωπικού βοηθού, το οποίο χρηματοδοτούμε με 41.700.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να καλύψει τις εξατομικευμένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα να στηρίξει και να αποφορτίσει τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία. Σήμερα, λαμβάνουν την υπηρεσία του προσωπικού βοηθού 901 άτομα,  561 άτομα στην Αττική και 340 άτομα στην επαρχία.

Παράλληλα την φετινή κατασκηνωτική περίοδο, 4.350 άτομα με αναπηρία θα ενταχθούν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου μας» επεσήμανε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

«Οι θέσεις για τα άτομα με αναπηρία», όπως διευκρίνισε η υπουργός στην ομιλία της «είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες θέσεις στο πρόγραμμα του 2019, που αφορούσαν  μόλις 2.820 άτομα. Η αύξηση είναι της τάξης του 54,20%. Αυξήσαμε παράλληλα τις κατασκηνωτικές περιόδους αλλά και την εποπτεία σε όλες τις κατασκηνώσεις. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιείται αυτοψία από τον κοινωνικό σύμβουλο της  εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας τουλάχιστον μια φορά σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο.

Επιπροσθέτως, αναγνωρίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας σε ιδιωτικά κτίρια και χώρους εργασίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2024 θα δημοσιευθεί πρόσκληση ώστε να χρηματοδοτήσουμε με  24.025.000€ κτιριολογικές παρεμβάσεις σε 3.300 ιδιωτικές κατοικίες και χώρους εργασίας ώστε να είναι πλέον προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. 

Στις αρχές του 2025» όπως είπε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη «θα αρχίσουν δύο νέα εμβληματικά προγράμματα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. 

Επιπλέον», διευκρίνισε η υπουργός «για να συμβάλουμε στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών με αναπηρία θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού ο νέος θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής. Οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς, θα μπορούν να συνδεθούν με παιδιά με σωματική αναπηρία άνω του 67% ή ψυχική αναπηρία άνω του 50% που ζουν σε ιδρύματα. Το κράτος αναγνωρίζοντας το λειτούργημα που θα επιτελούν οι επαγγελματίες ανάδοχοι  γονείς θα τους αποζημιώνει κάθε μήνα με 1.850 ευρώ μικτά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη φροντίδα που απαιτεί η αναδοχή ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας».