Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο για την επιστημονική μελέτη που αφορά την εντομολογική επιτήρηση των πληθυσμών κουνουπιών στο νησί εξαιτίας της κλιματικής κρίσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 απέσπασε η Περιφέρεια Κρήτης. Η μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης αξιολογήθηκε ανάμεσα σε 130 ελεύθερες ανακοινώσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις, ως η καλύτερη.

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας 2024 στην Αθήνα, που διοργάνωσε για 25η χρονιά η Ελληνική Εταιρία Δημόσιας Υγείας, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας ΠΑ.Δ.Α .

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο συνέδριο με πέντε εργασίες σε όλο το φάσμα της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα κλιματική αλλαγή, υγειονομικοί έλεγχοι, ταξιδιωτική ιατρική και αγωγή και προαγωγή υγείας. Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης παρουσίασε ως καλή πρακτική το πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας δρ. Αντώνης Παπαδάκης μετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στη συνεδρία: «Μικροβιόκοσμος: Εργαλείο για την προστασία της δημόσιας υγείας». Το βραβείο, που παρέλαβε ο κ. Πιτσούλης, σύμφωνα με την περιφέρεια Κρήτης, ήρθε να επιβεβαιώσει το αποτελεσματικό έργο που γίνεται, για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.