Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, Έκτακτο Δελτίο Καιρού.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα και την Πέμπτη (13/6) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Αναστολή λειτουργίας λόγω καύσωνα και των βρεφικών και παιδικών σταθμών στον Δήμο Αθηναίων

Αν και αρχικά ο Δήμος Αθηναίων είχε ανακοινώσει ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν με περιορισμένο ωράριο, τελικά ύστερα από επανεκτίμηση της κατάστασης και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να καταγραφούν στην πόλη, αποφασίστηκε όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί (δημοτικοί και ιδιωτικοί) που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, να μην λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη (12/6) και αύριο Πέμπτη (13/6).

Αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων στον δήμο Αθηναίων

Αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του δήμου, για σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου και αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενόψει του επικείμενου καύσωνα. Για την Παρασκευή 14 Ιουνίου η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την Πέμπτη ανάλογα με το δελτίο επικινδυνότητας.

Θυμίζουμε πως ο δήμος Αθηναίων έχει ανακοινώσει ότι για το ίδιο διήμερο αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία και όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του δήμου, ενώ για την Παρασκευή 14 Ιουνίου η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την Πέμπτη ανάλογα με το δελτίο επικινδυνότητας.

Θεσσαλονίκη: Αλλαγή ωραρίου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στον κεντρικό δήμο 

Με απόφαση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου μέχρι τις 11.30 π.μ. εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που προβλέπονται. Προκειμένου να μη διαταραχθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός τα σχολεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. O δήμος Θεσσαλονίκης παρακαλεί τους γονείς να επικοινωνήσουν με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να δηλώσουν περιπτώσεις αδυναμίας παραλαβής των παιδιών τους στην προγραμματισμένη ώρα.

Εξάλλου, ο δήμος Πέλλας αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, λόγω καύσωνα.

Κλειστά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία για δύο μέρες στον δήμο Βόλου

Κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή νηπιαγωγεία και δημοτικά, σε όλη την έκταση του δήμου Βόλου, καθώς και το ΕΕΕΕΚ Νέας Ιωνίας, για τις δύο επόμενες ημέρες, δηλαδή σήμερα Τετάρτη 12/06/2024 και αύριο Πέμπτη 13/06/2024, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα που αναμένεται να επικρατήσουν στην περιοχή.

Επίσης από τον δήμο Βόλου λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών από το ισχυρό κύμα καύσωνα, ειδικά για όσους στερούνται κλιματισμού στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό ο δήμος Βόλου λειτουργεί μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, τις εξής δομές:

· Το ΚΑΠΗ Θεόφιλος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου,

· Το Κοινωνικό Κέντρο Αgivn Αναργύρων, Αραχώβης – Μπότσαρη.

Ακόμη αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το κύμα καύσωνα συνεχιστεί, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για ενδεχόμενη παράταση των έκτακτων μέτρων.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Κορινθία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Λάρισα και Μαγνησία 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) για τις παρακάτω περιοχές της χώρας:

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.