Με αφορμή την 160ή επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα αλλά και την 130ή επέτειο της ίδρυσης του ιστορικού Ωδείου Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εντευκτήριο των Βουλευτών, με θέμα «Εφωνάξαν ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά», εμπνευσμένη από τις συνεδριάσεις της Ιονίου Βουλής και της Βουλής των Ελλήνων που αποτέλεσαν ορόσημα του μεγάλου αυτού εθνικού γεγονότος.

«Συναντηθήκαμε εδώ για να γιορτάσουμε, στον ναό της δημοκρατίας, τη συμπλήρωση των 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, μία από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας» ανέφερε ο Βουλευτής Κέρκυρας, κ. Στέφανος Γκίκας.

«Πλήρως εύστοχος ο συνδυασμός του εορτασμού από πλευράς του Δήμου Κέρκυρας των 160 ετών της Ένωσης από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, με τα 130 χρόνια από την ίδρυση του σπουδαίου Ωδείου μας και μάλιστα σε αυτόν τον χώρο, τη Βουλή των Ελλήνων», τόνισε, από τη μεριά του, ο Βουλευτής Κέρκυρας, κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Στο μήνυμά του ο επίσης Βουλευτής Κέρκυρας, κ. Δημήτριος Μπιάγκης, σημείωσε: «Συμπληρώνοντας 160 χρόνια από την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, νιώθω ότι έχουμε χρέος να διατηρήσουμε νωπή την ιστορική μας μνήμη και να αποδίδουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής στους πρωτεργάτες αυτής της Ένωσης».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης αναγνώστηκαν ακόμη μηνύματα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ιωάννη Τρεπεκλή και του Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ. Στέφανου Πενηντάρχου Πουλημένου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Δημήτριος Κατσαρός και ο Πρόεδρος του Ωδείου Κέρκυρας, κ. Νικόλαος Βραδής.

Όλοι αναφέρθηκαν αρχικά στη σημασία της ιστορικής απόφασης της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα τον σπουδαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ωδείο Κέρκυρας στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας, ως ορόσημο, πλέον, της ιστορίας της Ελληνικής Μουσικής.

Ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση, που διοργάνωσε το Ωδείο Κέρκυρας και η οποία αναπτύχθηκε σε τρία μέρη: Ένα δρώμενο εμπνευσμένο από τις συνεδριάσεις της Ιονίου Βουλής (1863-1864) όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (Α΄ Μέρος), μελοποιημένη ποίηση του Διονυσίου Σολωμού (Β΄ Μέρος) κι ένα δρώμενο εμπνευσμένο από την ΣΠΙ΄ συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων που έλαβε χώρα στις 22 Ιουλίου 1864, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Επτανησίων βουλευτών (Γ΄ Μέρος).

Η πρώτη παρουσίαση του δρώμενου «Eφωνάξαν ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά…» είχε γίνει στη Βουλή των Ελλήνων, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, για τον εορτασμό των 153 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, με τη διοργάνωση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος και τη συμμετοχή του Ωδείου Κέρκυρας.