Η «μπλε τρύπα» Taam Ja’ στο Μεξικό είναι πλέον η βαθύτερη υποθαλάσσια καταβόθρα στον κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χωρίς καν να έχει ανακαλυφθεί ακόμη ο πυθμένας της.

Οι νέες μετρήσεις στον φυσικό αυτόν σχηματισμό στον κόλπο Τσετουμάλ, στα νοτιοανατολικά της χερσονήσου Γιουκατάν, καταδεικνύουν βάθος 420 μέτρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Πρόκειται για 146 μέτρα περισσότερα από το βάθος που είχε αρχικά καταγραφεί το 2021, οπότε και ανακαλύφθηκε το υποθαλάσσιο αυτό άνοιγμα, αλλά και για 119 μέτρα περισσότερα από την καταβόθρα που μέχρι σήμερα διατηρούσε το ρεκόρ, την μπλε τρύπα Sansha Yongle, γνωστή και ως «Τρύπα του Δράκου», στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Στις 6 Δεκεμβρίου του 2023, πραγματοποιήθηκε μια καταδυτική αποστολή προκειμένου να αναγνωριστούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν στην TJBH (Taam Ja’ Blue Hole)» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Marine Science.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι επιστήμονες διενέργησαν μετρήσεις αγωγιμότητας, θερμοκρασίας και βάθους με μια σύγχρονη συσκευή που κατέγραφε και αναμετέδιδε τα ευρήματα σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αποκάλυψαν πως η Taam Ja’ είναι «η βαθύτερη καταγεγραμμένη μπλε τρύπα στον κόσμο, με τον πυθμένα της ακόμη άγνωστο», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν «να αποκρυπτογραφήσουν το μέγιστο βάθος της TJBH» που πιθανώς –σύμφωνα με τους ίδιους– αποτελεί ένα ευρύτερο σύστημα κρυμμένων σπηλαίων και περίπλοκων σηράγγων.

Τι είναι οι «μπλε τρύπες»

Οι μπλε τρύπες είναι υποβρύχιες καταβόθρες ή κάθετα σπήλαια, στην πλειονότητά τους σχηματιζόμενες σε ασβεστολιθικά πετρώματα ή άλλα διαλυτά υλικά, όπως γύψο ή μάρμαρο.

Με την πάροδο των χρόνων, αν όχι αιώνων, η ροή του νερού διαβρώνει τα πορώδη αυτά πετρώματα και δημιουργεί ρωγμές, σχισμές και καταρρεύσεις που με τη σειρά τους προκαλούν κάθετα κενά μεγάλου βάθους.

Αν και δεν είναι πολλά γνωστά γι’ αυτές, θεωρείται ότι είναι εξόχως πλούσια οικοσυστήματα σε θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Μέχρι σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί και εξερευνηθεί αρκετές μπλε τρύπες.

Μία από τις πιο διάσημες είναι η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» του Μπελίζ στην Καραϊβική, ενώ μέχρι πρότινος η πιο βαθιά, βάθους λίγο παραπάνω των 300 μέτρων, εθεωρείτο η «Τρύπα του Δράκου».

 kathimerini.gr