«Ξεσκονίζουν» μουσικά όργανα που έμειναν ξεχασμένα σε κάποιο ράφι και ετοιμάζονται μέσα από τους ήχους και τη μουσική που θα παράξουν, να ξεκινήσουν ένα «ταξίδι» στην εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Αφετηρία αποτελεί ο χώρος υποδοχής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και συνταξιδιώτες θα είναι όσοι παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής «Ξεσκονίζοντας Μουσικά Όργανα από το Ράφι».
Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που θα επανασυστήσει μουσικά όργανα του παρελθόντος μέσα από τέσσερις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συναυλίες στην κάθε μέρα, αφιερωμένες στην παλαιά μουσική και συγκεκριμένα σε όργανα που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρώιμες μορφές σημερινών οργάνων, όπως για παράδειγμα το λαούτο, που είναι ένας πρόγονος της κιθάρας ή το σαλιμό (chalumeau) που είναι πρόγονος του κλαρινέτου κ.ο.κ.», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μελίνα Παπαδονικολάκη, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και διοργάνωση του Φεστιβάλ.
Η κάθε μία από τις τέσσερις συναυλίες του μουσικού διημέρου, επικεντρώνεται σε ένα ή περισσότερα μουσικά όργανα παλαιάς μουσικής. Μερικά από αυτά είναι το μπαρόκ φλάουτο (traverso), το πρώιμο κλαρινέτο (chalumeau), το μπαρόκ τρομπόνι (sackbut), το βιολοντσέλο πίκολο και όργανα της οικογένειας του λαούτου. Μάλιστα, οι καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν τις συναυλίες με ιστορικά στοιχεία για τα όργανα και την εκτελεστική πρακτική της εποχής. «Οι θεατές θα δουν πώς προέκυψαν αυτά τα όργανα που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στις μέρες μας και θα συνειδητοποιήσουν ότι η μουσική, αν και τα περισσότερα είναι κομμάτια που προέρχονται το 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, είναι πιο προσιτή από ό,τι φαντάζονται», αναφέρει η κ. Παπαδονικολάκη.
Η ίδια, είναι φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και η διοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ, αποτελεί αντικείμενο της διπλωματικής της εργασίας. Το Φεστιβάλ έχει την υποστήριξη του Τμήματος, όπως και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου στις 7 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη.