Στην Κομοτηνή για την πανηγυρική έναρξη των δράσεων, που εντάσσονται στο θεσμό της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας, βρέθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

«Η ανάδειξη της Κομοτηνής ως πρώτης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024  επετεύχθη χάρη στην καταπληκτική ομάδα, το Exagono, το συμβούλιο νεολαίας της πόλης, τον δήμο. Δηλαδή από όλους εσάς.  Είμαι εδώ να σας πω ένα μεγάλο μπράβο, να σας ευχαριστήσω και να σας υποσχεθώ ότι η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας θα γίνει  θεσμός. Είμαι σίγουρη ότι θα διοργανώσετε εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις. Υπόσχομαι πως ότι χρειαστείτε θα είμαστε δίπλα σας» ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη στο χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε στην πλατεία της Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται ότι η «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με σκοπό να ενδυναμώσει τη συμμετοχή των νέων στη συζήτηση και τη διαμόρφωση των όρων και των συνθηκών της ζωής τους. Σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Με δράσεις που αφορούν στη δημιουργία φιλικών προς τους νέους πόλεων, στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών στην εκπαίδευση, στην εργασία. Για μεγαλύτερη και ποιοτικότερη πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, τα δικαιώματα, στη διαφάνεια κλπ.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συμμετείχε στη ημερίδα  «Προσβασιμότητα – Κινητικότητα σε Αστικές Περιοχές», που συνδιοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ και του Συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εξάλλου την Παρασκευή 1η Μαρτίου η κυρία Ζαχαράκη βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συνάντηση εργασίας με  τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το δημογραφικό και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε ειδικότερα στη σημαντική ενίσχυση των κονδυλίων για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ το οποίο μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει περισσότερους από 55.000 ωφελούμενους που λαμβάνουν τα πακέτα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης

Σχετικά με το δίκτυο των φορέων κοινωνικής πρόνοιας συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας η υπουργός επισήμανε ότι φέτος το Υπουργείο σχεδόν τριπλασιάζει το ποσό που διατίθεται και από το 1,5 εκ. ευρώ αυξάνεται στα 4 εκ. ευρώ. Ενώ παράλληλα προανήγγειλε την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού.

Σε ότι αφορά στην προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεσμεύθηκε για την καλύτερη δυνατή συνεργασία ώστε να επιτευχθεί και η καλύτερη αξιοποίηση του τελευταίου ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

«Στόχος της επίσκεψής μου είναι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα ενόψει της  προετοιμασίας της νέας προγραμματικής περιόδου για το νέο ΕΣΠΑ .Να σχεδιάσουμε μαζί, στη λογική των κοινών στόχων για τους ευάλωτους σε ανάγκη, την γυναίκα που χρειάζεται ενδυνάμωση, το νέο παιδί που χρειάζεται να νιώσει ότι κάποιος το σκέφτεται» ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη δίνοντας έμφαση στα προγράμματα που αφορούν, στα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά που βρίσκονται στα κέντρα παιδικής προστασίας, τους ηλικιωμένους.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας την Παρασκευή 1η Μαρτίου, παραβρέθηκε και στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2024» του Junior Achievement Greece στη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Ζαχαράκη η οποία είναι και η ίδια Inspirational Mentor  της ομάδας του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου-Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Λαμίας που μετείχε στην έκθεση, έδωσε και το βραβείο στη νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού.

«Χαίρομαι γιατί σήμερα που είναι η μέρα μηδενικών διακρίσεων, εδώ δείχνουμε ότι τις διακρίσεις τις διαλύουμε, δεν πιστεύουμε σε αυτά τα οποία μας χωρίζουν, πιστεύουμε σε αυτά τα οποία μας ενώνουν. Μαθητές από επαγγελματικά, γενικά, ειδικά λύκεια και γυμνάσια γίνονται όλοι μια παρέα. Αποδεικνύουμε ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί» επισήμανε η κ. Ζαχαράκη και συνεχάρη εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους στηρίζουν το εγχείρημα.