Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα για άμεση προετοιμασία του «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ώστε το πρόγραμμα να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έτσι, ο ενδεικτικός χρονικός ορίζοντας που τίθεται από το υπουργείο είναι πως ήδη από τον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Οι σκέψεις για την ενίσχυση

Στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» η συμμετοχή των αγροτών έως τώρα ήταν πολύ μικρή. Κάτι που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο μικρό ανώτατο όριο ισχύος των επιδοτούμενων συστημάτων, το οποίο δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 10 kW. Για αυτό τον λόγο, στο νέο πρόγραμμα το πλαφόν ισχύος θα αυξηθεί στα 50 kW.

Όσον αφορά τα αγροτικά συστήματα, στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» επιδοτούνταν με 40% ανεξαρτήτως ισχύος. Αυτό που εξετάζει το ΥΠΕΝ -και προφανώς θα οριστικοποιήσει πριν από την προδημοσίευση του Οδηγού- είναι κατά πόσο θα αναπροσαρμόσει αυτό το ποσοστό. Μία σκέψη είναι να παραμείνει και πάλι στο 40%, οριζόντια.

Καθώς όμως πλέον θα μπορούν να εγκατασταθούν ακόμη μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά, και επομένως θα αυξηθεί το πλαφόν της επιλέξιμης δαπάνης, μία δεύτερη εναλλακτική είναι το 40% να ισχύσει για τα μικρότερα συστήματα και να μειώνεται κλιμακωτά, όσο αυξάνει η ισχύς του επιδοτούμενου συστήματος. Ακόμη πάντως κι αν προκριθεί η δεύτερη εναλλακτική λύση, το ποσοστό επιδότησης δεν πρόκειται να είναι μικρότερο από 30%, ακόμη και για το ανώτερο όριο ισχύος (50 kW) των επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών.

Δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου»

Πέρα από την ενίσχυση, εξίσου σημαντικό είναι πως το ΥΠΕΝ πρόκειται να διασφαλίσει ότι για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά θα υπάρχει ηλεκτρικός «χώρος» στο δίκτυο, για να μπορέσουν να συνδεθούν.

Για αυτό τον σκοπό, πρόκειται να τροποποιήσει τις ποσοστώσεις δέσμευσης δυναμικότητας στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, αυξάνοντας την «κλειδωμένη» ισχύ για αγροτικά συστήματα στα 6 MW, από 3 MW που είναι τώρα. Έτσι, για τις ανάγκες του προγράμματος θα δεσμευθεί ηλεκτρικός «χώρος» 1350 MW ανά την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή δίνει το «παρών» σε δύο ακόμη μέτρα μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες, ξεκινώντας από τη μείωση κατά 30% τουλάχιστον της τιμής ρεύματος (σε σχέση με τα παρόντα επίπεδα), μέσω της σύναψης 10ετών «πράσινων» PPAs.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε μία 2ετία, όταν επίσης πρόκειται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Απόλλων», μέσω του οποίου ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα καλύπτουν το 50% των ενεργειακών τους αναγκών, μέσω της παραγωγής φωτοβολταϊκών με μπαταρία.

insider