Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε στις 17-11-2024 συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας ανάγκη για δεξιά στροφή της κυβέρνησης μετά και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ; Ποια είναι τα μηνύματα που πρέπει να αφουγκραστεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;   

Να ξεκινήσω με τη διαπίστωση ότι τη νίκη Τραμπ ο καθένας τη μεταφράζει όπως θέλει. Όχι μόνο στην Ελλάδα, και διεθνώς συμβαίνει το ίδιο. Κάποιος μπορεί να τη μεταφράσει ως αντίδραση στην woke ατζέντα και τη μετανάστευση. Πιο μετριοπαθείς πολίτες ή σχολιαστές αποδίδουν την νίκη Τραμπ ως απάντηση στην κατάσταση της οικονομίας ή ως προς το ερώτημα ποιος μπορεί να κάνει την Αμερική “μεγάλη ξανά”. Ωστόσο, κάθε Αμερικανός ξέρει ο ίδιος καλύτερα τι τον έκανε να ψηφίσει ή να μην ψηφίσει Τραμπ. Χάνουμε την ουσία επιμένοντας στο δίλημμα δεξιά – αριστερά, διότι τα προβλήματα δεν έχουν πρόσημο ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά. Έχουμε φύγει από την εποχή των πράσινων και μπλε καφενείων, είμαστε στους καιρούς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και εκεί εστιάζουμε. Στο πώς θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, τα ζητήματα της καθημερινότητας, την κλιματική κρίση, τη γραφειοκρατία, γενικά όλα όσα μας ταλαιπωρούν. Και πώς όλα αυτά μπορούν να γίνουν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά με χρήση τεχνολογίας.

Κι επειδή μιλάμε για τεχνολογία, προτεραιότητα για εμάς στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της προς όφελος των πολιτών.

Από το να φτιάξουμε υποδομές ευρυζωνικότητας -μάλιστα ξεκινά και το gigabit voucher για οικονομικότερες και ταχύτερες συνδέσεις πάνω από 250Mbps- έως το να εξασφαλίσουμε έναν εύκολο ψηφιακό τρόπο ταυτοποίησης στα γήπεδα, κάτι που σχεδιάστηκε και έτρεξε άμεσα από το Υπουργείο μας. Χάρη σε αυτό αλλά και τις κάμερες όπως και την αυτοματοποίηση των ποινών, η κατάσταση στα γήπεδα άλλαξε άρδην. Σαν να ανήκουν σε άλλες, μακρινές εποχές τα επεισόδια, ο φανατισμός, ακόμη και η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Και όμως ήταν μόλις πέρυσι. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι ούτε αριστερές, ούτε δεξιές. Είναι απλά… αποτελεσματικές πολιτικές και είναι αυτές στις οποίες πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βάση.

Επόμενο μεγάλο στοίχημα, η χρήση τεχνολογίας και καμερών για την οδική ασφάλεια αλλά και η διεύρυνση χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εμείς πόσο έτοιμοι είμαστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες από την τεχνητή νοημοσύνη;   

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί πολλές δυνατότητες για όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας. Με βάση τις προτάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε, έχουμε σχεδιάσει ένα στρατηγικό πλάνο για την ΤΝ. Ολοκληρώνουμε επιτυχώς τις διαγωνιστικές διαδικασίες για ένα από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως, τον «Δαίδαλο», σύντομα παρουσιάζουμε το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση δεδομένων, ώστε να καταστήσουμε διαθέσιμα πιο πολλά δεδομένα και ευκολότερη την ανταλλαγή τους. Αξιολογούμε τις προτάσεις στην πρόσκληση μας για reskilling των πολιτών και σε θέματα ΤΝ, ενώ σύντομα δημοσιεύουμε τον διαγωνισμό για τη συμφωνία-πλαίσιο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα που θα χρειαστούν δημόσιοι φορείς με χρήση ΤΝ. Πρόκειται για μερικές από τις παρεμβάσεις μας πάνω στην ΤΝ. Επενδύουμε στις υποδομές, στα δεδομένα και στο ταλέντο που απαιτούνται για την ανάπτυξη της ΤΝ. Στη βάση αυτή έχουμε καταθέσει και μια από τις επτά προτάσεις για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία των Ai Factories. Η πρότασή μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, στην αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος και βεβαίως στην ανάπτυξη ενός ανοικτού ελληνικού γλωσσικού μοντέλου.

Δηλαδή η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μιλά ελληνικά;

Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα μιλάει σωστά ελληνικά. Γι’ αυτόν ακριβώς λόγο θέσαμε ως έναν από τους άξονες της πρότασης για τα Ai Factories την ανάπτυξη ενός ανοικτού μεγάλου ελληνικού γλωσσικού μοντέλου. Είναι μια εθνική προσπάθεια που στοχεύει στην συμμετοχή της γλώσσας μας στην ψηφιακή εποχή σε όλο το εύρος της, με όλο τη δυναμική που χιλιάδες χρόνια διατηρεί. Διασφαλίζουμε τη συνέχεια των ελληνικών αλλά και την ανάπτυξη εφαρμογών προς όφελος των πολιτών που θα «μιλούν» στη γλώσσα μας.

Την ερχόμενη εβδομάδα εισάγεται στη Βουλή για συζήτηση το νομοσχέδιο για την Κυβερνοασφάλεια. Πώς μας επηρεάζει;

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: ζούμε σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο. Σκεφτείτε λοιπόν τι θα σήμαινε μια κυβερνοεπίθεση ή χακάρισμα σε πληροφοριακό σύστημα λιμανιού που θα οδηγούσε σε παράλυση των θαλάσσιων συγκοινωνιών ή σε μια φαρμακαποθήκη που θα σταματούσε τον εφοδιασμό χιλιάδων φαρμακείων. Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2, ερχόμαστε να διευρύνουμε το πεδίο των φορέων που οφείλουν να αναβαθμίσουν την Κυβερνοασφάλεια τους, συμπεριλαμβανομένων πλέον και Οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε τομείς της καθημερινότητας όπως τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα. Συγχρόνως, εισάγουμε αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας, στρατηγικές ανάκαμψης, υποχρεώσεις αναφοράς περιστατικών αλλά και κυρώσεις για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Με απλά λόγια προβλέπουμε συγκεκριμένα μέτρα για να αποφύγουμε καταστάσεις κοστοβόρες και βλαπτικές για τα δικαιώματα των πολιτών όπως αυτές που σας περιέγραψα. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Τι απαντάτε στην κριτική, που δέχεστε από κόμματα στα δεξιά σας για την πολιτική σας στο μεταναστευτικό;

Το μεταναστευτικό έχεις πολλές προσεγγίσεις και γίνεται αντικείμενο εύκολης πολιτικής εκμετάλλευσης. Από την ανύπαρκτη μικρή Μαρία του Έβρου μέχρι το άλλο άκρο, με θέσεις του στυλ “αφήστε τους να θαλασσοπνιγούν”.

Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε δυο δεδομένα: πρώτον ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα απεριόριστο αριθμό μεταναστών και δεύτερον ότι μας λείπει εργατικό προσωπικό. Θέλουμε, λοιπόν, μια πολιτική που θα διέπεται από ανθρωπισμό αλλά και που να οδηγήσει και στην κάλυψη εργασιακών κενών στη χώρα. Παλαιότερα, η αστάθεια στην περιοχή επέβαλε να ενεργούμε μόνο με ανθρωπιστικά κίνητρα. Θυμάμαι τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ήμουν δήμαρχος Τρικκαίων, κάποιοι διακινητές άφησαν στην εθνική οδό 500 μετανάστες κυρίως από τη Συρία -και μιλάμε για οικογένειες με μικρά παιδιά. Τους δεχτήκαμε στα Τρίκαλα και οργανωθήκαμε από την πρώτη στιγμή ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν να κοιμηθούν, να μπορούν να ενημερώνονται σωστά, τα παιδιά τους να περνούν ευχάριστα. Χρησιμοποιήσαμε ένα κλειστό γυμναστήριο, σε δυο μέρες εκδώσαμε εφημερίδα στα αραβικά, βάλαμε τηλεοράσεις για να βλέπουν τα κανάλια τους και να μην ακούν τη φημολογία των εγχώριων διακινητών… Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πλέον ξέρουμε τι συμβαίνει, μπορούμε να αξιολογήσουμε και τις δυνάμεις μας στην υποδοχή μεταναστών αλλά και τις ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν. Συνεργαζόμαστε με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής και προσπαθούμε να αξιοποιούμε τεχνολογικά μέσα ώστε να γίνονται γρήγορα και με διαλειτουργικότητες οι διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και ό,τι άλλο χρειάζεται. Πιστεύω, με δυο λόγια, ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει σε ευκαιρία την κομβική γεωγραφική της θέση για να καλύψει κενά μέσω μεταναστών.

«Γαλάζιοι» βουλευτές επιμένουν ότι ο/η επόμενός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την ευρύτερη Κεντροδεξιά. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

Συμφωνώ με την άποψη που λέει ότι η Πρόεδρος ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει την Ελλάδα. Πάντως, θεωρώ εντελώς άκαιρη και άκομψη τη συζήτηση, η οποία θα πρέπει ανοίξει συντεταγμένα προς τη λήξη της θητείας της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που είναι ένα σπουδαίο σύμβολο και θεματοφύλακας της ενότητας και της Δημοκρατίας.