Μικρούς μαθητές και μαθήτριες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, καθώς και από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων υποδέχτηκε χθες, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, η Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ Α.Ε.», στον εξωτερικό χώρο του σταθμού αυτοκίνητων της οδού Περίδου.

Οι μαθητές πήραν μέρος στη μεταφύτευση φυτών σε γλάστρες, που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στην κατασκευή του Πράσινου Τοίχου της επιχείρησης, στο πλαίσιο του έργου ο «Τοίχος με το Γιασεμί». Παράλληλα, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την κατασκευή του έργου και να ενημερωθούν σχετικά με λύσεις, που βασίζονται στη φύση και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν τα κέντρα των πόλεων. Στα παιδιά, που συμμετείχαν προφέρθηκαν γλαστράκια με φυτά, με την ολοκλήρωση της δράσης.

Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των τοπικών Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ Α.Ε.», Μιχάλης Καλογριδάκης, τόνισε ότι άλλο ένα έργο του Δήμου προχωρά, ώστε να αναπτυχθεί ένας πράσινος κάθετος κήπος στο πάρκινγκ της οδού Περίδου. «Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, γι΄ αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω την καθηγήτρια, κα. Κολοκοτσά και τους φοιτητές, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρόκειται για πρόγραμμα από τις Βρυξέλλες με συγχρηματοδότηση μισού εκατ. ευρώ, στο οποίο καταφέραμε να συμμετάσχουμε ως ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα μαζί με είκοσι εταίρους», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Καλογριδάκης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ Α.Ε.» παρατήρησε ότι δεν περισσεύουν πολλά οικόπεδα στον Δήμο Χανίων για να έχουμε το πράσινο, που επιθυμούμε, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους. «Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, που δημιουργούμε μία πράσινη γωνιά στο κέντρο της πόλης, είναι και ερευνητικό το έργο, καθώς θα μελετήσουμε πόσο θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής, αναφορικά με τους ρύπους και τη θερμοκρασία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καλογριδάκης, αναφερόμενος και στο σκέλος της ευαισθητοποίησης των μικρών παιδιών.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας, Μιχάλης Τσουπάκης, έκανε λόγο για πρακτικές, που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε να πρασινίσει και να ομορφύνει η πόλη μας. «Σε αυτό θέλουμε συμπαραστάτες και τους δημότες, ώστε να προστατεύουν το πράσινο, να περιποιούνται και να προσέχουν τον δημόσιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουπάκης.

Ο Γεωπόνος, Αντώνης Χάλαρης, γνωστοποίησε ότι το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, ενώ θα φυτευτούν τρεις χιλιάδες φυτά, κυρίως γιασεμιά, τα οποία την προσεχή άνοιξη θα ανθίσουν και όλος ο τοίχος θα γίνει πράσινος. Μάλιστα, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε θα γίνεται μηνιαία συντήρηση για τα επόμενα χρόνια.

Επισημαίνεται ότι η ΚΥΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon με ακρωνύμιο Just Nature (Ενεργοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση), σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, υλοποιεί τον «Πράσινο τοίχο». Ο «Τοίχος με το Γιασεμί» της Κύδων Α.Ε. είναι ένα καινοτόμο και μοναδικό σε έκταση έργο για τα εγχώρια αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που πρόκειται να πρασινίσει το κέντρο της πόλης μας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο ποιότητας αέρα και αισθητικής όσο και σε επιμορφωτικό επίπεδο, επίπεδο τεχνογνωσίας και καλής πρακτικής.