Πρεσβευτές της αυθεντικής Κρήτης και  “του υγιεινού παραδοσιακού τρόπου ζωής των παππούδων μας” θα γίνουν φέτος οι 75 συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του πλανήτη, στο 3ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο “Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον”  που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο Όμιλος Grecotel στις 29 Οκτωβρίου – 02 Νοεμβρίου 2024  στο ξενοδοχείο Amirandes στο Ηράκλειο.

Για 4 ημέρες η Grecotel, γνήσια πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού, θα προσφέρει την απλόχερη αυθεντική  φιλοξενία της σε κορυφαίους καθηγητές υγείας και ευεξίας από το Χάρβαρντ και άλλα σημαντικά πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ελλάδας, καθιστώντας το 3ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο το πλέον σημαντικό γεγονός στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Το Ηράκλειο και το ξενοδοχείο Amirandes παίρνει φέτος τη σκυτάλη από το Ρέθυμνο, όπου τα προηγούμενα δυο χρόνια τα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στο Creta Palace και στο Caramel έθεσαν τις βάσεις για την διεθνή διάσταση και του φετινού βιωματικού συνεδρίου.

75 Συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του πλανήτη

Από το βήμα της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Amirandes υπογραμμίστηκε ότι το συνεδριακό πρόγραμμα, για τους 75 συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του πλανήτη (Ταϊβάν, Καναδά, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία) θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, καθώς και βιωματικές δραστηριότητες που θα δώσουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον κρητικό τρόπο ζωής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πλέον αναγνωρίσιμου καθηγητή παγκοσμίως σε θέματα διατροφής, του Δρ. Frank Hu, προέδρου του τμήματος διατροφής της Σχολής της Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard, αλλά και των Ελλήνων καθηγητών, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα ο Νεκταριος Ταβερναράκης διακεκριμένος Έλληνας Βιολόγος και Πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), αλλά και η μητέρα της ελληνικής διατροφής μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου, τιμάνε με την παρουσία τους τις εργασίες του συνεδρίου.

Στέφανος Κάλλης: Η επιλογή της Grecotel πρεσβεύει το κοινό μας όραμα

Με αφορμή την 3η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Κρήτη, ο Στέφανος Κάλλης,  καθηγητής στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας και Έλληνας τρίτης γενιάς της Αμερικής εμπνευστής και δημιουργός του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία υπογραμμίζει τα εξής:

“Η επιλογή της Grecotel για συνεργάτη σε αυτό το εγχείρημα μόνο τυχαία δεν είναι. Το όραμα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και της κόρης του Μάρις, για το περιβάλλον και για την κρητική παράδοση λειτούργησαν καταλυτικά σε αυτή την συνεργασία, κάτι που έχει επισφραγισθεί και με μνημόνιο συνεργασίας.Την ίδια στιγμή η παρουσία της Grecotel σε όλη την Ελλάδα δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα και για την οργάνωση μελλοντικών δράσεων πάντα με την αρωγή του ελληνικού Ομίλου”.

Δημήτρης Καλαΐτζιδάκης:  «Ο λιτός , ταπεινός τρόπος ζωής των Παππούδων μας έτυχε παγκόσμιας επιστημονικής αναγνώρισης»

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καλαΐτζιδάκης,  Διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel, εστιάζει στα οφέλη του τρόπου ζωή των παππούδων μας, όπως λέει, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αναγνώριση και η θέσπιση του Υγιεινού Τρόπου Ζωής των Παππούδων μας, ως πρότυπο, δεν έγινε μέσω της προφορικής οδού ή μέσω της λαϊκής παράδοσης. Το πρότυπο αυτό, έχει επιστημονική τεκμηρίωση, αναγνώριση και καταξίωση από τον Αμερικανό Καθηγητή Ancel Keys, εμπνευστή και μελετητή της « Μελέτης των 7 Χωρών », το 1960 .

Τελικά, οι «αγράμματοι» παππούδες & γιαγιάδες μας, ήταν τουλάχιστον, 65 χρόνια μπροστά, από την εποχή τους. Η Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή και οι συνειδητές διατροφικές μας επιλογές, είναι θέμα προσωπικής υπεύθυνης στάσης και ευθύνης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η απάντηση  για την βιωσιμότητα του πλανήτη .

Αυτό που η επιστήμη έχει καταγράψει και αποτυπώσει σε μελέτες, παροτρύνοντας την ανθρωπότητα να ακολουθήσει, ένα υγιεινό τρόπο ζωής, για τους «αγράμματους» παππούδες μας ήταν καθημερινότητα. Ο λιτός, ταπεινός τρόπος ζωής των παππούδων μας, έγινε το διεθνές πρότυπο και έτυχε παγκόσμιας επιστημονικής αναγνώρισης, για τη δημιουργία και εξέλιξη των σύγχρονων διεθνών τάσεων : η χρήση τοπικών προϊόντων , εποχής ( Local – Seasonal – Fresh), η συλλογή από το μποστάνι ( Farm to Table ), η καλλιέργεια προϊόντων σε κοντινή απόσταση «με μηδενικά τροφοχιλιόμετρα» ( Zero Food Μiles )», υπογραμμίζει ο κ. Καλαϊτζιδάκης .

Βιωματικές δράσεις στην πρότυπη βιολογική φάρμα Agreco

Πέρα από τις επιστημονικές παρουσιάσεις, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα βιώσουν  μοναδικές εμπειρίες, όπως εκδρομές, γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων και αλληλεπιδράσεις με τοπικούς παραγωγούς. Αξιομνημόνευτη βιωματική εμπειρία και η επίσκεψη τους στην πρότυπη βιολογική παραδοσιακή φάρμα Agreco της Grecotel  στο Ρέθυμνο την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου.

Στην Agreco οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική γευστική περιπλάνηση στα μονοπάτια της υγιεινής Κρητικής Διατροφής να διερευνήσουν από κοινού με τους φορείς και τους παραγωγούς τις προοπτικές που ανοίγονται διεθνώς για τα τοπικά προϊόντα.

Παράλληλα, Θα έχουν την ευκαιρία να ραβδίσουν τις ελιές από τον ελαιώνα με ιδιόκτητα δέντρα χοντρολιάς, να πατήσουν σταφύλια στο παραδοσιακό πατητήρι, να δοκιμάσουν μια μοναδική συλλογή από artisanal τυριά, μικρών παραγωγών, της ευρύτερης περιοχής που πάντα προσπαθεί να στηρίζει και  να προβάλει η Grecotel, «παντρεύοντάς» με τα μοναδικά βιολογικά κρασιά παραγωγής AgrecoFarms από γηγενής ποικιλίες, να δοκιμάσουν το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής AgrecοFarms με ζεστό ψωμί που θα έχουν ζυμώσει και φουρνίσει οι ίδιοι…

Διαγωνισμός «start – up»  εταιρειών

Ξεχωριστή στιγμή της φετινής διοργάνωσης,  ο διαγωνισμός νεανικής αγρο-επιχειρηματικότητας, όπου «start – up» εταιρείες που λειτουργούν και έχουν συσταθεί  που έχουν συσταθεί από νέους  θα αξιολογηθούν, από διεθνή επιτροπή, πριν το συνέδριο, βάσει των αιτήσεων που έχουν καταθέσει. Την Τρίτη  29 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, τα 5 καλύτερα «start-ups» θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν την επιχείρηση – επιχειρηματική τους ιδέα στο συμπόσιο καινοτομίας  “Start-up”, στο πλαίσιο του ευρύτερου συνεδρίου.

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία για «one to one mentoring» με διακεκριμένους Αμερικανούς – Ελληνοαμερικανούς και Έλληνες επιχειρηματίες του χώρου των τροφίμων (Phil Kafarakis, President International Food Manufacturers’ Association, Μιχάλη Μπλέτσα, Διευθυντή Πληροφορικής του Media Lab του MIT, Διοικητή της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής Κυβερνοασφάλειας και άλλους).  Επιπλέον, όπως και στα δύο προηγούμενα συνέδρια, έτσι και στο φετινό τρίτο Διεθνές συνέδριο, το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας θα προσφέρει δέκα υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Πέντε  υποτροφίες για την Ιατρική Σχολή του Παν. Κρήτης και πέντε υποτροφίες για το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας , του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. καθώς και δέκα ελευθέρας ημερήσιας εισόδου προσκλήσεις (free day passes) για καθηγητές ή φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν.

Επίσημο Γεύμα προς τιμήν της πόλης του Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης

Η Grecotel αναγνωρίζοντας ως ξεχωριστή στιγμή την αναγόρευση της πόλης του Ηρακλείου, ως γαστρονομική πόλη της UNESCO καθώς και της επιλογής της Περιφέρειας Κρήτης, ως Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026 πραγματοποιεί την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, στις 20:00 επίσημο δείπνο (εστιατόριο Minotaur του Amirandes).

Το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία

Το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία υλοποιεί ένα όραμα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στο οποίο o  Όμιλος έχει επενδύσει εδώ και δεκαετίες δίνοντας ιδιαίτερη αξία και προβολή στο κομμάτι της Κρητικής Διατροφής και της διασύνδεσης του Πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου ανήκει στον επιφανή επιστήμονα Στέφανο Κάλλη, καθηγητή στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας και Έλληνα τρίτης γενιάς της Αμερικής. Η υλοποίηση αυτού του οράματος γίνεται δυνατή με την υποστήριξη του Ομίλου Grecotel, που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο τη φιλοξενίας.

Η Grecotel πιστή στο όραμα  της διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα

Η Grecotel πιστή στο όραμα  της διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και της καθιέρωσης της Κρήτης και σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό στηρίζει κάθε δράση που αναδεικνύει το όραμα του Ομίλου, για ένα τουρισμό που θα σέβεται τις αρχές που την καθιέρωσαν. Παράλληλα, είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην πιο πιστή εφαρμογή του concept «από το μποστάνι στο τραπέζι», χάρη στην ιδιαίτερη αγάπη του ιδρυτή του για τη φύση και την Κρητική Γη.

Αmirandes: Συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου

Ένα ξενοδοχείο με διεθνή φήμη που κατάφερε να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου. Χτισμένο πάνω στο νερό, με αρχιτεκτονική που μαγεύει, εμπνευσμένο από τα Μινωικά παλάτια της Κνωσσού και της Ζάκρου, το Amirandes σε ταξιδεύει από την πρώτη στιγμή. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για έναν μοναδικό  χώρο αφιερωμένο όχι μόνο στην τέχνη της γεύσης, αλλά και στην Τέχνη & της Έμπνευσης. Στο εστιατόριο «Minotaur» απολαμβάνει κανείς εκλεκτά πιάτα της ιταλικής κουζίνας σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής, διακοσμημένο με μια μοναδική συλλογή αυθεντικών κεραμικών του Pablo Picasso, εμπνευσμένα από τον Μινώταυρο.

Η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Υγείας.

φωτογραφία αρχείου