Παρουσίαση σε δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία των χώρας -νησιωτικά, αλλά και γενικότερης ενασχόλησης με το υγρό στοιχείο- των πλεονεκτημάτων της χώρας μας και των ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες 

Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, η Ομοσπονδία Κωπηλασίας, μαζί με Ολυμπιονίκες, παρουσίασαν σε δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία των χώρας (νησιωτικά, αλλά και γενικότερης ενασχόλησης με το υγρό στοιχείο) το νέο Ολυμπιακό άθλημα, την Παράκτια Κωπηλασία.

«Είναι χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία, καθώς διαθέτουμε τους φυσικούς αγωνιστικούς χώρους (τις παραλίες μας) και η σωματοδομή των αθλητών μας, όπως λένε οι ειδικοί, ταιριάζει απόλυτα», τόνισε ο κ. Βρούτσης για το «μπιτς σπριντ», το οποίο είναι το αγώνισμα της παράκτιας κωπηλασίας που μπαίνει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, από τους προσεχείς Αγώνες στο Λος Άντζελες το 2028, ενώ καταργούνται τα αγωνίσματα ελαφρών βαρών της κωπηλασίας, δημιουργώντας νέες συνθήκες ανταγωνισμού παγκοσμίως.

Ο Υπουργός συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ομοσπονδίας –και δις Ολυμπιονίκη- Βασίλη Πολύμερο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι όποιο σωματείο εντάσσει και την Παράκτια Κωπηλασία στα αθλήματα που καλλιεργεί, θα ενισχυθεί με δύο κωπηλατικούς εξομοιωτές.
Ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους και τους Ολυμπιονίκες Στέφανο Ντούσκο, Ζωή Φίτσιου, Μιλένα Κοντού, Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή, που εξήγησαν στα σωματεία τα οφέλη του αθλήματος και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, εφόσον το καλλιεργήσει συστηματικά.

Η Δήμητρα Γιαννιού, ομοσπονδιακή προπονήτρια Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στα επιμέρους προπονητικά θέματα (διεξαγωγή σχολής Γ’ κατηγορίας άμεσα, στήριξη των σωματείων) και στην προοπτική το «μπιτς σπριντ» να ενταχθεί στα αγωνίσματα των Πανελλήνιων Σχολικών αγώνων.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής μας και ομοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Γκουντούλας, αναφέρθηκε στην ιστορία του αθλήματος (https://www.kopilasia.gr/coastal-rowing/to-athlhma-ths-paraktias-kwphlasias/), υπογράμμισε τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε πως τα σκάφη της παράκτιας κωπηλασίας δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, χρησιμοποιούνται τόσο στην προπόνηση όσο και στους αγώνες, ενώ πέραν της άθλησης είναι και μέσα ψυχαγωγίας.