Για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών

Η συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τα δίκτυα των αποδήμων σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας, διεθνοποίησης και εξωστρέφειας, με έμφαση στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και την προώθηση των ελληνικών σπουδών, αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης του πρύτανη του Ιδρύματος καθ. Χαράλαμπου Φείδα με τη γενική γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του υπουργείου Εξωτερικών Μάιρα Μυρογιάννη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε η αξιοποίηση της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Καλάνδρα και αναδείχθηκε ο ρόλος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, που προάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ», το οποίο λειτουργεί από το 1994, με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής, που έχει συμβάλει σημαντικά στη διεθνοποίηση του ΑΠΘ και στην προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο. Εξετάστηκε, επίσης, ο ρόλος του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης, το οποίο παρέχει προγράμματα εκπαίδευσης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων σε κάθε στάδιο της επαγγελματικής πορείας, ενώ τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής του ΑΠΘ στη Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR, η οποία προωθεί την κινητικότητα και τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

«Η συνάντηση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών του ΑΠΘ με τον απόδημο ελληνισμό και για τη δημιουργία κοινών δράσεων, με στόχο τη διεθνή ανάδειξη και εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, ενώ ανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας για την προβολή του ιδρύματος μέσα από δράσεις δημόσιας διπλωματίας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Είναι κρίσιμο να στηρίξουμε πρωτοβουλίες όπως προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών, καθώς και δράσεις στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, με σκοπό την προώθηση του επιστημονικού διαλόγου. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δικτύωσης των Ελλήνων Ομογενών της ακαδημαϊκής κοινότητας μεταξύ τους αλλά και με τις επιστημονικές ομάδες υψηλής εξειδίκευσης στο εσωτερικό, αξιοποιώντας παράλληλα τα μέσα και το δίκτυο των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας» δήλωσε η Γενική Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

*Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΘ

ΑΠΕ-ΜΠΕ