«Επιμένουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα με συντονισμένο σχέδιο και αλλαγή πολιτικών θέσεων»
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε χθες το μεσημέρι στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Live You» με τη Μαρία Αναστασοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε:
Στο ναυάγιο στην Κω: «Πρόκειται για άλλο ένα λυπηρό περιστατικό, μια τραγωδία. Αν έχεις λίγη ανθρωπιά μέσα σου, δεν μπορείς να δηλώνεις τίποτε άλλο παρά ιδιαίτερα στεναχωρημένος και μπράβο στους ανθρώπους που περιέθαλψαν τους ναυαγούς και έσωσαν όσους μπορούσαν. Αυτή είναι η υπόθεση της διακίνησης παράνομων μεταναστών από τη θάλασσα. Δεν είναι όπως τα χερσαία σύνορα. Στα χερσαία σύνορα υψώνεις τον φράχτη, εγείρεις τα εμπόδια, τονώνεις την παρουσία της αστυνομίας και αποτρέπεις. Η θάλασσα είναι αλλιώς. Όταν στη θάλασσα, σε δύσκολες συνθήκες, κάποιοι προσπαθούν να περάσουν με τους παράνομους διακινητές να διεξάγουν μια πολύ κερδοφόρα και πολύ εντατική εγκληματική επιχείρηση, εγκληματική δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση είναι αυτό, και θα επιμείνω, τότε συμβαίνουν και δυστυχήματα».
Στον τρόπο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων-διακινητών: «Ο τρόπος δράσης διαρκώς εξελίσσεται. Τα μέσα είναι διαφορετικά, τώρα έχουμε ταχύπλοα. Τα ταχύπλοα κάνουν το ταξίδι πολύ πιο γρήγορα, την διάσχιση της μικρής απόστασης ανάμεσα στα μικρασιατικά παράλια και τα νησιά μας, όμως σε συνθήκες όχι ήρεμης θάλασσας είναι πρόσφορα για την πρόκληση ατυχημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα στη θάλασσα, το ναυάγιο, λέγεται ότι οφειλόταν σε λάθος χειρισμούς του οδηγού. Ο οδηγός προφανώς ανέπτυξε ταχύτητα, υπήρχαν κάποια κύματα, έπεσαν άνθρωποι στη θάλασσα και πνίγηκαν. Εγώ θα ήθελα να ρίξω το φως στην εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών και να πω ότι πλέον πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε πιο εντατικά με αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις. Κι αυτό το λέω για όλους. Και για αυτούς που κατά καιρούς κούνησαν το δάχτυλο στο Λιμενικό Σώμα, επειδή κατά την εκτίμησή τους δεν ενήργησε εγκαίρως, δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να διασώσει ανθρώπους που είχαν περιπέσει σε κίνδυνο ζωής στη θάλασσα. Οι διακινητές είναι αυτοί που τους βάζουν σε κίνδυνο ζωής. Αυτοί τους φορτώνουν σε καρυδότσουφλα για να διασχίσουν τη μεγάλη απόσταση από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Νότια Κρήτη ή αντιστοίχως μέχρι τη Λαμπεντούζα. Γιατί προχθές στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, ανοιχτά της Σικελίας, αποβιβάστηκαν 700 σε μια μέρα, 400 το πρωί και 300 το απόγευμα. Αυτοί διακινδυνεύουν ζωές και δεν ασχολούμαστε αρκετά»
Στο μοντέλο συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας: «Το πρώτο που έχω να σχολιάσω είναι ότι ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το μοντέλο της συμφωνίας Ιταλίας με την Αλβανία για τη δημιουργία μιας δομής στο έδαφός της Αλβανίας, όπου θα μεταφέρονται από την Ιταλία παράνομα εισελθόντες. Να πω εξάλλου για να το βάλουμε τη σωστή του διάσταση ότι αυτή η δομή προβλέπεται να φιλοξενήσει λιγότερα από 1000 άτομα. Επομένως δεν είναι και το σούπερ πρότζεκτ δεδομένου ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες συνολικά σε όλη την Ευρώπη. Είναι γεγονός όμως ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει να αλλάζει. Στον πυρήνα της είναι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που έχει τύχει διαπραγμάτευσης περίπου 3 ετών και πρόκειται να εφαρμοστεί από του χρόνου. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αντίδραση των κοινωνιών λόγω φόβων και ανασφαλειών από τους αυξημένους αριθμούς των παράνομων μεταναστών στο έδαφός τους, παρότι κάποιες από αυτές τις χώρες στην ουσία με την πολιτική τους είχανε γίνει μαγνήτης για παράνομους μετανάστες λόγω των παχυλών κοινωνικών παροχών που προσέφεραν για πάρα πολλά χρόνια και τώρα ξαφνικά αλλάζουν γνώμη υπό την πίεση, την πολιτική, την δυσαρέσκεια των κοινωνιών και την άνοδο της ακροδεξιάς σε πάρα πολλές χώρες που πιέζει πολιτικά τις κυβερνήσεις, δείχνουν ότι τώρα κάτι αλλάζει. Αυτό που επιμένουμε και στο οποίο θα επιμείνει και πρωθυπουργός είναι η ευρωπαϊκή λύση. Οι προτάσεις σε επίπεδο διμερών συμφωνιών δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του το πρόβλημα. Για αυτό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα για ευρωπαϊκή λύση. Το έχω πει και εγώ στην διυπουργική την προηγούμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο: «Ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα». Κι αυτό σημαίνει ένα συντονισμένο σχέδιο. Ήδη η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, το προανήγγειλε με κάποια στοιχεία πολύ χαρακτηριστικά : αλλαγή πολιτικών για τις επιστροφές σε τρίτες χώρες, αλλαγή πολιτικών για το άσυλο, κάποια ανανεωμένη συζήτηση για απελάσεις υπό προϋποθέσεις. Είδαμε ότι η Γερμανία απέλασε τους πρώτους 28 καταδικασθέντες ποινικούς εγκληματίες στο Αφγανιστάν πριν από μερικές ημέρες. Πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν ώστε να γίνει λιγότερο ελκυστική η προοπτική της παράνομης μετανάστευσης».
Στα επεισόδια σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα Σεπόλια: «Ασφαλώς και είναι ανησυχητικό και είναι άλλο ένα δείγμα, αν θέλετε, των ακραίων αντιδράσεων που προκαλεί συνολικά το μεταναστευτικό στις τοπικές κοινωνίες. Τα νεύρα είναι τεντωμένα. Τι συνέβη στα Σεπόλια; Δύο ανήλικοι μετανάστες, παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, ασυνόδευτα ανήλικα στην ουσία τσακώθηκαν μεταξύ τους. Φώναζαν, ήρθαν στα χέρια, έκαναν φασαρία, αναστάτωσαν την τοπική κοινωνία. Να πω ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό τσακωμού μεταξύ ανηλίκων, όμως εδώ τα πράγματα αλλάζουν φαίνεται ως προς την αντίδραση, επειδή πρόκειται για αλλοδαπούς. Οπότε προφανώς υπήρξε μια αναστάτωση από στοιχεία της τοπικής κοινωνίας, προφανώς. Όταν κάποιοι μπαίνουν οργανωμένα σε μία δομή ασυνόδευτων ανηλίκων με σκοπό να τα σπάσουν, να δημιουργήσουν βιαιοπραγίες, να χτυπήσουν όποιον βρουν μπροστά τους, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Προφανώς κάποιοι έριξαν λάδι στη φωτιά. Προφανώς κάποιοι συνετέλεσαν ώστε να οξυνθούν τα πνεύματα και να ληφθεί απόφαση για να μπουκάρουν. Προφανώς και αυτά μας ανησυχούν. Όμως επαναλαμβάνω ότι νομίζω πως η αντίδραση αυτή δεν θα ήταν η ίδια αν δεν επρόκειτο εδώ για παιδιά που φιλοξενούνται σ’ αυτές τις δομές. Οπότε πρέπει να το αξιολογήσουμε με πάρα πολύ περίσκεψη όλο αυτό».