Δήμος Βιάννου: Νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί και κάμερες με στόχο την ενίσχυση της παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων  

Παύλος Μπαριτάκης: Η τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών και καμερών στο Δήμο, αποτελεί ένα νέο σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο για τους δημότες 

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέων μετεωρολογικών σταθμών και μετεωρολογικών καμερών στο Δήμο Βιάννου.

Πιο αναλυτικά, οι μετεωρολογικοί σταθμοί τοποθετήθηκαν στην Άρβη και στο Καστρί, ενώ οι κάμερες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Άνω Βιάννο, στο Χόνδρο, στον Αμιρά, στην Άρβη, στο Καστρί και στην Ψαρή Φοράδα.

Στόχος μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με την Ομάδα CretaWeather, δεν είναι άλλος από την προσπάθεια για την ενίσχυση της παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων και την παροχή σημαντικών εργαλείων, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τη στήριξη των δημοτών.

Πιο συγκεκριμένα η εγκατάσταση των μετεωρολογικών σταθμών, με την ταυτόχρονη επανενεργοποίηση παλαιότερων μετεωρολογικών σταθμών που υπάρχουν στα όρια του Δήμου,  προσφέρει ουσιαστικά οφέλη, όχι μόνο στον τομέα της πρόγνωσης καιρικών συνθηκών, αλλά και στην υποστήριξη γεωργικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην προστασία των καλλιεργειών.

Ενώ η live εικόνα από τις μετεωρολογικές κάμερες που τοποθετήθηκαν συμβάλλει στην προβολή της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, ενισχύοντας την τουριστική της ανάπτυξη και την επισκεψιμότητα της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα μετεωρολογικά εργαλεία εχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία του Δήμου, τόσο σε ορεινές, όσο και σε παραθαλάσσιες περιοχές για την αρτιότερη κάλυψη των περιοχών της Βιάννου.

Με αφορμή αυτή τη νέα πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης δήλωσε: 

«Η τοποθέτηση των μετεωρολογικών σταθμών και καμερών στο Δήμο μας, αποτελεί πλέον ένα νέο σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο για όλους τους δημότες της Βιάννου και τους πολίτες γενικότερα, την ώρα που η γεωγραφική ποικιλομορφία της Βιάννου, με τις ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, καθιστά αυτές τις υποδομές απαραίτητες για την ασφαλή και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ταυτόχρονα μέσα από την καταγραφή των μετεωρολογικών στοιχείων και τη live μετάδοση των δεδομένων, ενισχύεται και το έργο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αφού θα παρέχεται πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης, για ακόμη πιο άμεση κινητοποίηση των Αρχών».

Με αφορμή την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου εγχειρήματος τα μέλη της Ομάδας CretaWeather.gr δήλωσαν πως η τοποθέτηση των νέων μετεωρολογικών σταθμών και των καμερών στον Δήμο Βιάννου, θα συνεισφέρει στην ακριβή καταγραφή και παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών.

Μέσα από την ανακοίνωση εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον Δήμο Βιάννου, που συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του έργου.

«Η στήριξή της Δημοτικής Αρχής βοηθά στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας, της τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας των κατοίκων. Ελπίζουμε ότι και άλλοι δήμοι, παραγωγοί και πολιτιστικοί σύλλογοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

Ενθαρρύνουμε όλες τις τοπικές κοινότητες, τους συνεταιρισμούς παραγωγών και τους πολιτιστικούς συλλόγους να συνεργαστούν με την ομάδα CretaWeather.gr για την εγκατάσταση επιπλέον σταθμών και καμερών, ενισχύοντας την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών σε περισσότερες περιοχές. Μαζί για μια πιο ασφαλή, βιώσιμη και ανεπτυγμένη Κρήτη!», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τις κάμερες που λειτουργούν πλέον στο Δήμο Βιάννου: 

Οι σταθμοί

Αμιράς

Άρβη

Άνω Βιάννος

Χόνδρος

Καστρί

Ψαρή Φοράδα

Οι κάμερες:

Χόνδρος

Άρβη

Βιάννος

Καστρί

Αμιρά

Ψαρή Φοράδα