Στο πλαίσιο της Παράλληλης Δράσης του Φεστιβάλ Κρήτης «ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

Στο πλαίσιο της παράλληλης δράσης του «Φεστιβάλ Κρήτης» 2024 «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ενετικό Λιμάνι (Προβλήτα Μικρού Λιμένος), στις 9:00μ.μ., η μουσική παράσταση ««Rizituals, γυναικείες τελετουργίες με έμπνευση από το ριζίτικο τραγούδι», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η μουσική παράσταση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το ριζίτικο τραγούδι και η γυναίκα πρωταγωνιστούν στο έργο RIZITUALS της Ξανθούλας Ντακοβάνου, που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Συμπράττουν πολύ σημαντικοί μουσικοί και η φωνή της Ευγενίας Τόλη-Δαμαβολίτη.

Γνωστή για το έργο της στις μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων και της Μεσογείου, η δημιουργός εμπνέεται ιδιαίτερα από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργεί σύγχρονα έργα που έχουν διακριθεί μεταξύ άλλων στα «world music charts» και σε Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, έχοντας αποσπάσει σημαντικές κριτικές από διεθνή ΜΜΕ.

Το Rizituals ξεκινά με αυθεντικές ριζίτικες μελωδίες οι οποίες αναδεικνύονται από γυναικείες φωνές που τραγουδούν μεταξύ άλλων σε πολυφωνία, ενσωματώνοντας βυζαντινά και μεσαιωνικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι κατανυκτικό, αλλά και εκστατικό: μια ριζίτικη μουσική τελετουργία.

Συντελεστές:

Ξανθούλα Ντακοβάνου: καλλιτεχνική διεύθυνση, ενορχηστρώσεις, φωνή

Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη: φωνή

Δημήτρης Σιδερής: λαούτο, ενορχηστρώσεις, φωνή

Σοφία Ευκλείδου: τσέλο, φωνή

Γιώργος Ζαχαριουδάκης: πνευστά

Σόλης Μπαρκή: κρουστά

Παραγωγή: Τεχνότροπον Artway, Μούσα

Η παράλληλη δράση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ» τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται με την υποστήριξη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κρήτης.