Έλαβε χώρα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας το διάστημα 9 έως 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ελλάδα συμμετείχε με τρείς εκπροσώπους οι οποίοι διαγωνίστηκαν με τις ακόλουθες εργασίες:

1. «Ηλιεστία», με τον μαθητή Χρήστο Μπάκο από το Κολλέγιο Ανατόλια.

2. «Από την Ανθρώπινη στην Αλγοριθμική Διαίσθηση: Μεταγράφοντας το Ένστικτο στην Τεχνητή Νοημοσύνη», με τον μαθητή Αντώνιο Μισθό από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα.

3. «Σχηματισμός οργανικής ένωσης με έναν ιοντικό δεσμό – σύνθεση ανθρακικού δακτυλίου που φέρει σχηματισμένο ένα ζεύγος ιοντικού δεσμού με τη χρήση υπολογιστικής χημείας», με τον μαθητή Ηλία Ευάγγελο Θεοχάρους από το Γενικό Λύκειο Νεάπολης Κοζάνης.

Τα έργα των Ελλήνων μαθητών απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από τα μέλη της κριτικής επιτροπής καθώς και από επισκέπτες του Διαγωνισμού. Παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους και νέες από όλον τον κόσμο και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες σε ένα κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης. Τους μαθητές συνόδευσε στην Πολωνία ο κ. Μπάρκας Θεόδωρος, Τμηματάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων για τη Νεολαία της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον 35ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων EUCYS παρουσιάστηκαν projects από 143 νέους επιστήμονες, 14 έως 20 ετών, από 37 χώρες από όλον τον κόσμο. Πέρα από τις ευρωπαϊκές χώρες στο EUCYS συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Αμερική, τον Καναδά, την Κίνα και την Νότιο Κορέα.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό έχουν όλοι οι νέοι και νέες της χώρας από 14 έως 20 ετών δια μέσου του Ελληνικού Εθνικού Διαγωνισμού ο οποίος οργανώνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μετά από σχετική πρόσκληση.