Αναβολή για τις 15 Ιανουαρίου 2025 έλαβε η προγραμματισμένη για σήμερα (18 Σεπτεμβρίου 2024) συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ανεξάρτητο σύστημα LNG (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης.

H αναβολή δόθηκε αυτεπαγγέλτως από το ΣτΕ, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είχε αποστείλει το φάκελο με τις απόψεις επί της υπόθεσης οδηγώντας σε καθυστέρηση της διαδικασίας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. MEDASSET και Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υποστηρίζουν την ανάγκη ακύρωσης του βαρύτατων επιπτώσεων έργου, το οποίο έχει χωροθετηθεί εντός θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, παρά το γεγονός ότι τέτοιες εγκαταστάσεις απαγορεύονται εντός περιοχών Natura 2000. Στην προσφυγή και στους πρόσθετους λόγους που κατέθεσαν στο ανώτατο δικαστήριο, οι οργανώσεις εστιάζουν στο κρίσιμης σημασίας ζήτημα της αποσιώπησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως του μεθανίου, το οποίο είναι το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου*. Επιπλέον, ζητούν από  το δικαστήριο να αξιολογήσει την αύξηση των κλιματικών εκπομπών από το έργο, κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο. Κατά τη γνώμη των οργανώσεων, η έγκριση δραστηριοτήτων που αυξάνουν τις εκπομπές της χώρας, χωρίς μάλιστα καμία αξιολόγηση των επιπτώσεών τους και χωρίς καμία μέριμνα για την αντιστάθμισή τους, δεν συμβιβάζεται με τις δεσμεύσεις αυτές. Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τον δικαστικό έλεγχο των επιπτώσεων της δραστηριότητας στον μοναδικό, και ιδιαίτερα ευάλωτο, μεσογειακό πληθυσμό της φώκαινας που απαντάται στην περιοχή, της οποίας ο βιότοπος συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ενώ το μεθάνιο έχει 29,8 φορές μεγαλύτερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από το CO2 σε 100ετή χρονική κλίμακα, είναι 82,5 φορές πιο ισχυρό σε χρονικό διάστημα 20 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες:

 Πηγή