Ενθαρρυντικά για τα ελληνικά συνεταιριστικά κρασιά- προϊόντα με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης(ΠΓΕ Θεσσαλίας), είναι τα πρώτα στοιχεία του εν εξελίξει ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΘΕΑΣ Τhessaly Wine Bouquet, για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνων σε Ελλάδα και Πολωνία.
Το πρόγραμμα όπως εξήγησε ο συντονιστής του κ.Πολύδωρας Ξενιτάκης υποβλήθηκε στο πλαίσιο της μέτρου που έχει προκηρύξει το ΥΠΑΑΤ για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου. Είναι μια προσπάθεια του υπουργείου να ενισχυθούν τα οινοποιεία των περιοχών της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές (από την θεομηνία Ντάνιελ) αλλά και τα προηγούμενα χρόνια μέσω πόρων της ΕΕ που κατευθύνονται στα μικρά οινοποιεία και συλλογικότερα σχήματα επιδιώκοντας την ενίσχυση τοπικών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών με σήματα ποιότητας της ΕΕ.»
Οι εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε χθες στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος Etheas, από τους Συνεταιρισμούς Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας και Τυρνάβου Λάρισας- εκτός από την γευσιγνωσία- «έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα για το πως γίνεται η κατανάλωση του οίνου έτσι ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς και ευχαρίστησης και όχι πρόβλημα».
Το πρόγραμμα ουσιαστικά καταδεικνύει το… αυτονόητο: «Κατανάλωση με μέτρο έτσι ώστε να ενισχύεται η ευχαρίστηση και όχι η επήρεια του οινοπνεύματος στο ανθρώπινο σώμα» σημείωσαν ομιλητές. «Και φυσικά πρόσθεσε ο κ Ξενικάκης κάθε από τα προϊόντα ΠΓΕ έχουν ιδιαίτερα αρωματα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζονται μια νηφαλιότητα γθια να τα εκτιμήσει κανείς και να τα απολαύσει, με οινοποίηση η οποία γίνεται κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες όπως προβλέπει ο κατασταστικός χάρτης της ΕΕ με την αναγνώριση που έχουν λάβει ως ΠΓΕ. Σημασία στο άρωμα και στη γεύση των κρασιών όχι στην ποσότητα…
Και γιατί η Πολωνία συμμετέχει στο πρόγραμμα? Η Πολωνία είπε ο συντονιστής του προγράμματος συμμετέχει στον ΕΤΗΕΑΣ καθώς είναι μια χώρα που έχει αναγάγει τον οίνο στο επίπεδο του… τσιγάρου όσον αφορά την επικινδυνότητα. Υπάρχει μια καμπάνια που «τρέχει» εκεί ώστε να δείξουμε ότι η κατανάλωση του οίνου με μέτρο όχι μόνο δεν κάνει κακό στην υγεία αλλά ίσα- ίσα ενισχύει και κάποιες σωματικές λειτουργίες. Προσπαθούμε να πείσουμε τους Πολωνούς καταναλωτές ότι το κρασί με μέτρο και με συγκεκριμένο τρόπο κατανάλωσης είναι ένα προϊόν πολύ ιδιαίτερης ευχαρίστησης. Η προσπάθεια αυτή σημείωσε ο κ Ξενιτάκης αφορά το σύνολο των ΠΓΕ της Θεσσαλίας.
Η Πολωνία είναι επίσης μία από τις ευρωπαικές χώρες που εισάγει σημαντικές ποσότητες ελληνικών κρασιών ΠΓΕ και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΑΣ Τυρνάβου βρίσκεται μέσα στις πέντε πρώτες χώρες των εξαγωγών κρασιού του Τυρνάβου.
Όπως ανέφερε ο κ Χρήστος Τσιτσιρίγκος πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου(με 500 μέλη), η περιοχή παράγει περίπου 12 εκατομμύρια κιλά με κύριες ποικιλίες σταφυλιού το μοσχάτο Τυρνάβου, τον ροδίτη και τύπου γαλλικά (μερλό, σιραχ κα). Τα συνεταιριστικά κρασιά Τυρνάβου εξάγονται σήμερα σε Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία και Αλβανία.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η γνωστή σεφ- συγγραφέας Κική Εμμανουηλίδου αποκάλυψε «μικρά μυστικά» της κατανάλωσης κρασιού «έτσι που να το πίνουμε και όχι να μας πίνει» όπως λεει κι ο λαός. Να πίνουμε αργά και ενδιάμεσα να καταναλώνουμε νερό. …Να μην πίνουμε με άδειο στομάχι και να μην ανακατεύουμε τα ποτά μας… Όταν αρχίζουμε με κρασί να τελειώνουμε με κρασί» ανέφερε χαρακτηριστικά.