Στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 5 χρόνια για τη στήριξη του ΕΣΥ και την μετάβασή του στη σύγχρονη εποχή, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ και παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα.
Σε έντονο ύφος απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι το ΕΣΥ καταρρέει, επισημαίνοντας ότι καθημερινά τα τακτικά ιατρεία δέχονται 60.000 ασθενείς, τα έκτακτα περιστατικά φτάνουν στις 12.000, οι νοσηλευόμενοι είναι 6.500 και γίνονται 3.500 χειρουργεία. Συνολικά, 82.000 πολίτες επισκέπτονται καθημερινά τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, ενώ οι επαφές φτάνουν τα 25 εκατομμύρια το χρόνο.
Ανέφερε ότι φέτος 280.000 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι στα τακτικά χειρουργεία, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 7,5%, ενώ σε 48 νοσοκομεία έχουν πραγματοποιηθεί απογευματινά χειρουργεία.
Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως το 2019 το ΕΣΥ διέθετε 78.272 υπαλλήλους, ενώ σήμερα αριθμεί 86.138, σημειώνοντας αύξηση κατά 10%. Οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποδίδονται στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με τον υφυπουργό να παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι 12.500 θέσεις έχουν παραμείνει άγονες.
«Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο “Ευαγγελισμός” έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο “Ευαγγελισμός” έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης 190», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν, νοσοκομεία, κυρίως στην περιφέρεια, τα οποία έχουν λιγότερο προσωπικό.
Σχετικά με τις απολαβές των γιατρών ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς 10%, ενώ τον Αύγουστο του 2022 δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς. Αυξήσεις υπήρξαν και στα επιδόματα και τις εφημερίες, με τα ποσά να κυμαίνονται από 20 έως και 600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη δυσκολία της. Από τον Ιανουάριο, οι εφημερίες θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση. Οι μισθολογικές αυξήσεις κυμαίνονται από 19% έως 22% για γιατρούς, με το ύψος των αποδοχών να εξαρτάται από τη θέση και την περιοχή υπηρεσίας.
Τόνισε ότι το 2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 481 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο πέτυχε την εισαγωγή των DRGs στα νοσοκομεία και από το 2025 τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση τις υπηρεσίες που παράγουν, όπως οι νοσηλείες και τα χειρουργεία.
Σχετικά με τη λίστα αναμονής για χειρουργεία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύστημα που θεσπίστηκε το 2017 λειτουργούσε άναρχα, όμως από το 2024 έγιναν 150.000 τηλεφωνήματα σε πολίτες, εκκαθαρίστηκε η λίστα χειρουργείων και έχουμε περάσει σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που το νοσοκομείο μπορεί να βλέπει τις αναμονές ανά κλινική.
Σταδιακά, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα όπου οι ασθενείς δεν θα μπορούν να παρακάμπτουν τη σειρά αναμονής.
Ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, με τη συμβολή των γιατρών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα έργα αναβάθμισης υποδομών μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας:
-Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας
-Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός υποδομών υγείας
-Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»
-Αναβάθμιση και Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις υπηρεσιών υγείας
-Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας
-Θεσμικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας