«Η Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη δείξει απίστευτες δυνατότητες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για να αναδειχθούν πλήρως, απαιτούνται συνεχιζόμενες επενδύσεις,  κοινές εμπειρογνωσίες και προθυμία να εργαστούμε και να καινοτομήσουμε μαζί», επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη η ειδική εκπρόσωπος για τις παγκόσμιες συνεργασίες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hon. Dorothy McAuliffe, προσθέτοντας ότι «η περιοχή έχει τη δύναμη να μας οδηγήσει σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας».

Επισημαίνοντας ότι προς την βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση «μια αλήθεια είναι ξεκάθαρη. Κανένας πολιτικός τομέας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόοδο μόνος του, αλλά απαιτείται η σύμπραξη των κυβερνήσεων, επιχειρηματιών, εκπροσώπων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των κοινωνιών», η ίδια διευκρίνισε στην εισαγωγική της τοποθέτηση στην στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε και στην οποία εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο της ενέργειας άνοιξαν την «βεντάλια» των σχετικών έργων και επενδύσεων που έχουν ήδη κάνει, αλλά και προωθούν στη χώρα μας και όχι μόνο, ότι «όλοι πρέπει να συνεργάζονται χέρι- χέρι». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε εμφατικά ότι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι απλώς επωφελείς «αλλά είναι απαραίτητες για την πρόοδό μας».

Λέγοντας ότι συμπράττοντας επιχειρηματίες και κράτη για έναν κοινό σκοπό ουσιαστικά θέτουν τα θεμέλια για τις μελλοντικές γενιές, έτσι ώστε οι κοινότητες να ακμάζουν και οι οικονομίες να είναι ανθεκτικές και ισχυρές, η κ. McAuliffe απηύθυνε πρόσκληση για ένωση δυνάμεων ώστε «από κοινού να χτίσουμε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον για τη Βόρεια Ελλάδα, που θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως πρότυπο για τον κόσμο όλο», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφέροντας ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι καινοτομίας και παράδοσης και αναφερόμενη στη σημερινή συνάντηση των εμπλεκομένων στον ενεργειακό κλάδο, από Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισε «η σημερινή μας συζήτηση θα μας βοηθήσει να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτή τη συμμαχία ευκαιριών συνεργασίας που έχουμε τα δύο κράτη».

Μεταξύ άλλων, η ίδια τόνισε ότι στις ΗΠΑ αποτελεί βασική πεποίθηση ότι η εφαρμογή των πολιτικών της κυβέρνησης μπορούν και πρέπει να γίνονται και μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε όλες τις μορφές της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, του ακαδημαϊκού χώρου. Για την ενίσχυση, εμβάθυνση και εξειδίκευση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και στον ενεργειακό τομέα, η κ. McAuliffe σημείωσε ότι όπως λέει και ο ίδιος ο Αμερικανός κυβερνητικός  αξιωματούχος και διπλωμάτης, που υπηρετεί ως 71ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2021, ‘Αντονι Τζον Μπλίνκεν  «μόνο όταν εργαζόμαστε με τους εταίρους μας, είμαστε σε πιο ισχυρή θέση να διασφαλίσουμε την πολιτική μας για τους πολίτες μας». Πρόσθεσε δε, ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, την οποία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί μόνη της να την αντιμετωπίσει. «Γι’ αυτό συνεχίζουμε να χτίζουμε συνεργασίες με τους στρατηγικούς μας συμμάχους, όπως η μακροχρόνια φίλη Ελλάδα, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα», επισήμανε.

«Μας ενώνει το ίδιο όραμα για ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον», επισήμανε η ιδρυτής και πρόεδρος του Athens Riviera Forum, Ιωάννα Σαμπράκου αναφερόμενη στην αποψινή στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε και σημείωσε ότι σε αυτή τη βάση, η στρατηγική εταιρική σχέση και φιλία μεταξύ Ελλάδας και των ΗΠΑ δρομολογούνται για να υπηρετήσουν τις δημοκρατικές αξίες και τις ευκαιρίες που ενώνουν τα δύο κράτη.

«Είναι πολλά υποσχόμενο και ενθαρρυντικό να μιλάμε για συνεργασία στον τομέα της καθαρής ενέργειας», επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σκάλκος και υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ αποτελούν για την Ελλάδα ένα σημαντικό στρατηγικό εταίρο, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπεύει «την ιδανική μας ευκαιρία για συνέργειες και κοινοπραξίες και σε αυτόν τον σημαντικό τομέα της ενέργειας». Στην διαδικτυακή του τοποθέτηση, ο κ. Σκάλκος τόνισε ότι  η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και έθεσε επί τάπητος τις πολιτικές που ακολουθούνται, τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2030 και το 2050.

«Η ζήτηση για πράσινες και αξιόπιστες ενεργειακές λύσεις δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική», ανέφερε από την πλευρά του ο υπεύθυνος στο γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι η σημερινή συζήτηση βάζει τα θεμέλια για την μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών και στον τομέα της ενέργειας.

Οι παγκόσμιες συνεργασίες ως καταλύτης για το Πράσινο Ενεργειακό Μέλλον

Στην πρώτη ενότητα της στρογγυλής τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 5 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία και στο πλαίσιο της ολοένα και αυξανόμενης ανάγκης που καταγράφεται για καθαρή ενέργεια, ενώ μίλησε για τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας στα Βαλκάνια, στο κλείσιμο μονάδων λιγνίτη, που γίνεται σταδιακά, αλλά με ταχύτητα, και στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ που προωθούνται. «Πιστεύουμε ότι τα πάμε καλά και κάνουμε όλα όσα πρέπει προς την μετάβαση σε ένα “πράσινο” ενεργειακό μέλλον», είπε.

Για το τι πρέπει να γίνει και σε ποια πεδία υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες που πρέπει να αναληφθούν άμεσα ο κ. Μαύρος ανέφερε  ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και εστίασε στα δίκτυα και στη βελτίωσή τους, τονίζοντας ότι για την κατασκευή και βελτίωσή τους, προβλέπεται ότι την επόμενη 20ετία θα επενδύονται 60 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόσθεσε ότι απαιτείται η ανάπτυξη τεχνολογιών για το υδρογόνο, τις μπαταρίες και τη δημιουργία αποθηκών ενέργειας.

Στα οικονομικά μεγέθη της Metlen Energy &Metals, στην έντονη επενδυτική δραστηριοποίηση της εταιρείας πανελλαδικά και στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια, αλλά και στην ισχυρή παρουσία της και στις πέντε Ηπείρους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθυντής Διεθνών Επιχειρήσεων του ομίλου, Κωνσταντίνος Μπίκας, σημειώνοντας ότι «αναζητούμε πάντα ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων σε όλο τον κόσμο».

«Υπάρχει ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση της ενέργειας», επισήμανε στη διαδικτυακή του τοποθέτηση ο γενικός διευθυντής της Eunice Energy Group-συνεργάτης τους η Tesla-, Γιώργος Πεχλιβάνογλου και λέγοντας «πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια ολιστική διαχείριση της ενέργειας», υπογράμμισε την ανάγκη ενσωμάτωσης της τεχνολογίας σε ακόμη πιο έντονο βαθμό. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αναπτύσσουν το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης στη Δυτική Μακεδονία, ένα πολύ ευρύ δίκτυο φόρτισης και έργα υδρογόνου.

Πιστεύουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική βιωσιμότητα, επισήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil, Κωνσταντίνος Χατζηφώτης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hellenic Hydrogen και ξεδιπλώνοντας τα σχέδια και τις επενδύσεις του ομίλου, σημείωσε ότι ο «εστιάζουμε στην αποδοτικότητα, την απανθρακοποίηση και την ψηφιοποίηση των περιουσιακών μας στοιχείων και στην επένδυση καθαρών καυσίμων».

Την ικανοποίησή του για τη σημερινή συζήτηση εξέφρασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Carbon Storage, Energean Group &En Earth, Νικόλας Ρίγας και αναπτύσσοντας τις επενδύσεις και κινήσεις που κάνουν προς την μετάβαση για την καθαρή ενέργεια, σημείωσε μεταξύ άλλων, «χαίρομαι που επιτέλους όλοι μας κάνουμε πράγματα την μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και δεν μιλάμε απλώς για αυτήν. Βέβαια στην εταιρεία μου εστιάζουμε στο πότε, πόσο γρήγορα και πώς».

Στις επενδύσεις που κάνουν περπατώντας στο δρόμο της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια αναφέρθηκε και ο διευθυντής νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, HELLENiQ Energy Group, Δρ, Σπύρος Κιαρτζής, ενώ στις επενδύσεις που γίνονται στη Β. Ελλάδα, εστίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της rokas Renewables, θυγατρικής της ισπανικής Iberdola, Θανάσης Τσαντίλας. Ο group power director του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δρ. Λάζαρος Εξαρχάκος, λέγοντας ότι εκπροσωπεί μια εταιρεία που «ξοδεύει» ενέργεια, υπογράμμισε την ανάγκη για μεταφορά γνώσης που θα μπορούσε να λειτουργήσει καθοριστικά στο να μειώθεί η κατανάλωση.

Επιταχύνοντας την πράσινη αλλαγή κινητοποιώντας κεφάλαιο για καθαρή ενέργεια

«Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία», επισήμανε στην διαδικτυακή του τοποθέτηση ο επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας για την Ελλάδα και την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Δρ. Ιωάννης Καλτσάς, αποκαλύπτοντας ότι τα τελευταία χρόνια περισσότερο από το 50% της χρηματοδότησής μας – 2-3 δισ. ετησίως – «πηγαίνει σε έργα στον ενεργειακό τομέα και την κλιματική αλλαγή», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα του να μπορέσουν να επενδύσουν ακόμη περισσότερα κονδύλια στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2027 η Ελλάδα λαμβάνει από την ΕΕ το μεγαλύτερο «πακέτο« κονδυλίων που έχει λάβει ποτέ, τόνισε ότι τα περισσότερα από αυτά κατευθύνονται προς την πράσινη μετάβαση, γεγονός που δημιουργεί και πολλές ευκαιρίες για τους επενδυτές.

Στην πληθώρα χρηματοοικονομικών μέσων που προσφέρει η Ελλάδα για την υλοποίηση επενδύσεων, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (HDBI) και λέγοντας ότι ίδρυμα διαχειρίζεται 2,1 δισ. ευρώ, τόνισε ότι αυτά διατίθενται για επενδύσεις με ιδιωτικά κριτήρια στην ελληνική οικονομία. Από αυτά, κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε νέα κεφάλαια στην πράσινη οικονομία και εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε βιώσιμα κριτήρια, ενώ όπως επισήμανε τα 500 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναφέρθηκε στις «πολύ δυνατές συμφωνίες» που έχουν με τον ‘Αμπου Ντάμπι και διευκρίνισε «συμβάλλαμε στην απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακής από την Masdar». Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «έχουμε δύο μότο, το ένα χρηματοδοτούμε την καινοτομία και το δεύτερο επενδύσουμε για την ανάπτυξη». Επισήμανε εμφατικά ότι τα κριτήρια ESG είναι πλέον «μαστ» για μια επιχείρηση προκειμένου να λάβει χρηματοδότησης.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο πεδίο των επενδύσεων για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει υστέρηση σε ώριμα έργα», επισήμανε από την πλευρά του ο Επικεφαλής Ανάπτυξης, Βιώσιμης Τραπεζικής, Τραπεζικής Αναφοράς, της Πειραιώς, Δημήτρης Βερελής, υπογραμμίζοντας ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρώτο εισήλθε στην αγορά των ΑΠΕ το 2009.

«Ήμασταν οι πρωτοπόροι και παραμένουμε προσηλωμένοι στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ διαθέτουμε και πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων για τους επενδυτές», τόνισε χαρακτηριστικά.  Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το επιχειρηματικό μας σχέδιο είναι να επενδύουμε περίπου 8 δισ. ετησίως για πράσινες επενδύσεις».

Τη θέση του ότι η αγορά της Ελλάδας έχει σημαντικές δυνατότητες, διατύπωσε ο ανώτερος συνεργάτης, συνιδρυτής και εκτελεστικό μέλος διοικητικού συμβουλίου, EOS Capital Partners< Γιάννης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται ως μια πιθανή μελλοντική χώρα εξαγωγής ενέργειας.

O διευθυντής ενέργειας περιβάλλοντος και υπηρεσιών του Enterprise Greece SA, Νίκος Στάμου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που βρίσκεται η Ελλάδα,
στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, «αποτελεί μαγνήτη για εξελίξεις και επενδύσεις σε διασυνδέσεις αγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης σε θέματα ενέργεια, ανέδειξε από την πλευρά του ο Partner, Strategy & Transactions/Infrustructure, Power & Utilities, Real Estate Goverments, Sustainability &ESGm EY-Parthenon, Ιωάννης Μπίτσις, θέτοντας επί τάπητος το ερώτημα «πόσοι γνωρίζουν σε αυτή την αίθουσα ότι η Ελλάδα είναι “πλούσια” σε γεωθερμία, πέραν του ότι έχει ήλιο και αέρα;»
Η προαναφερόμενη στρογγυλή τράπεζα διοργανώθηκε από το Γραφείο Παγκόσμιων Συνεργασιών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Athens Riviera Forum και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Αντιπροσωπείας Ευκαιρίας Συνεργασίας (POD) «A Sustainable Green Transition», που πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Κοζάνη) από τις 3-5 Δεκεμβρίου 2024 και υπό την ηγεσία της Hon. Dorothy McAuliffe ειδική εκπρόσωπος για τις παγκόσμιες συνεργασίες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η στρογγυλή τράπεζα θα χρησιμεύσει ως στρατηγική πλατφόρμα για διάλογο, ανταλλαγή γνώσεων και οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων, με επίκεντρο τις επενδυτικές ευκαιρίες, τις επιχειρηματικές συμμαχίες, τις καινοτόμες τεχνολογίες και την ενίσχυση των συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Οι συμμετέχοντες στην αποψινή συζήτηση, διερεύνησαν βασικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μεγάλης κλίμακας ηλιακά και αιολικά έργα, αναβαθμίσεις ενεργειακής απόδοσης και αναδυόμενους τομείς όπως το υδρογόνο και η υπεράκτια αιολική ενέργεια, ενώ υπογραμμίστηκε το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και τα κίνητρα της Ελλάδας.

Αναδεικνύοντας την ηγετική θέση της Ελλάδας στη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια, αυτή η Στρογγυλή Τράπεζα ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του POD, προωθώντας τη διεθνή πρόοδο στον τομέα της καθαρής ενέργειας και ενισχύοντας τις ενεργειακές εταιρικές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.