Την «ακτινογραφία» των πληρωμών στην χώρα μας έδωσε ο Νίκος Παπάδογλου, αναπληρωτής CEO της NEXI Greece στην εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο Bank Management conference που διοργάνωσε η Boussias events, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο των τραπεζών στην ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών.
Όπως επισήμανε, τόσο ο αριθμός, όσο και η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία (στοιχεία ΤτΕ) ανήλθαν σε αριθμό 20,5 εκατομμύρια. Η συνολική αξία των συναλλαγών για το 2024 υπολογίζεται να φτάσει τα 1,26 τρισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περισσότερα από 3 δισ., καταγράφοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2023 – χρονιά κατά την οποία ο αντίστοιχος αριθμός άγγιξε τα 2,7 δισ. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι οι πολίτες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τις ψηφιακές συναλλαγές με παράλληλη μείωση της χρήσης μετρητών, ανέφερε ο κ.Παπάδογλου.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι τράπεζες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος των ψηφιακών συναλλαγών: είναι εκείνες που ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη, τους καταναλωτές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, με τον τρόπο που εξελίσσεται ο κλάδος των πληρωμών, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, έπειτα από μια μακρά περίοδο προκλήσεων, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας για την οικονομία. Το εννεάμηνο του 2024 είναι ενδεικτικό η κερδοφορία του αυξήθηκε κατά 22%, ενώ η ρευστότητα παραμένει ισχυρή επιτρέποντας την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και των επιχειρηματικών αναγκών, πρόσθεσε. Είναι, λοιπόν, παραπάνω από σαφές πως ο τραπεζικός κλάδος δεν αποτελεί μόνο κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, αλλά και θεματοφύλακα της ασφάλειας των συναλλαγών.
Το 2024 σηματοδότησε κρίσιμες εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, πρόσθεσε επίσης. Η υποχρεωτική χρήση POS επεκτάθηκε σε 35 επιπλέον δραστηριότητες, με τη διασύνδεσή τους με ταμειακά συστήματα και ERP, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη φορολογική συμμόρφωση και την οικονομική εξυγίανση. Αυτές οι πρωτοβουλίες οδήγησαν στην εγκατάσταση περίπου 50.000 νέων POS (από στόχο 110.000). Στις διασυνδέσεις POS με ταμειακά συστήματα και ERP, οι 407.000 διασυνδέσεις υπερέβησαν τον στόχο των 400.000, με 96% συμμόρφωση. Μόνο στους τελευταίους τέσσερις μήνες, προστέθηκαν 150.000 νέες διασυνδέσεις, ανέφερε ο κ.Παπάδογλου.

Οι προκλήσεις

«Κάθε εφαρμογή οποιοδήποτε κανονισμού, δεν έρχεται χωρίς προσκλήσεις» υποστήριξε ο κ.Παπάδογλου αναφερόμενος, στον ευρωπαϊκό κανονισμό DORA. «H συμμόρφωση θα φέρει υψηλό κόστος αναβάθμισης υποδομών και αλλαγές στις εσωτερικές διαδικασίες όλων μας» ωστόσο τόνισε πως ο νέος κανονισμός θα προσφέρει αυξανόμενη ασφάλεια και νέες καινοτομίες. «Εκεί πρέπει να δούμε και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε στα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο ίδιος.