Η φετινή αξιολόγηση του δείκτη Climate Change Performance Index (CCPI) μας δείχνει ότι για ακόμη μια χρονιά, καμία χώρα δεν πράττει αρκετά για την ευθυγράμμιση των κλιματικών πολιτικών της με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η Ελλάδα σημειώνει κάποια πρόοδο στο μετριασμό των εκπομπών, όπως αντικατοπτρίζεται από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση. Ωστόσο, παραμένει στις χώρες μέτριας επίδοσης, ενώ σε απόλυτη βαθμολογία καταγράφει μια κάμψη σε σχέση με την περυσινή αξιολόγηση (59,41 στη φετινή αξιολόγηση, σε σχέση με 60,34 στην περσινή). Η χώρα μας παραμένει προσκολλημένη στην παράταση του επιχειρηματικού μοντέλου και στην αύξηση των κερδών των πετρελαϊκών, όπως φαίνεται και από την τελική εκδοχή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Αν θέλουμε να αποφύγουν οι Έλληνες πολίτες τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, είναι απαραίτητο η χώρα μας να υιοθετήσει άμεσα ένα σχέδιο σταδιακής κατάργησης του ορυκτού αερίου και μη έγκρισης νέων υποδομών υγροποιημένου αερίου (LNG), καθώς και να σταματήσει τα περιβαλλοντικά επικίνδυνα και οικονομικά ασύμφορα προγράμματα εξόρυξης υδρογονανθράκων. Σε επίπεδο σχεδιασμού για τη μετάβαση, είναι απαραίτητο η χώρα μας να ολοκληρώσει περιβαλλοντικά ασφαλή χωροταξικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και να δώσει έμφαση στην επέκταση της ενεργειακής απόδοσης, της αποθήκευσης και των δικτύων. Επιπλέον απαραίτητα στοιχεία είναι η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και η έγκριση ενός μορατόριουμ για προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ περισσότερα σχήματα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμβάλλουν στην υλοποίηση μιας κοινωνικά δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

Περισσότερες πληροφορίες:

© Marek Piwnicki / Pexels