Λαμπρό κεφάλαιο του Ελληνισμού, με καθοριστική συμβολή στη φιλία και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, χαρακτηρίζει την ελληνοαμερικανική κοινότητα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», με αφορμή την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ερωτηθείς για τον σκοπό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Κώτσηρας σημειώνει ότι αυτός είναι να βρεθεί κοντά στους Έλληνες της Αμερικής, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για ανάπτυξη ουσιαστικής, αμφίδρομης επικοινωνίας με τον απόδημο Ελληνισμό κι επισημαίνει πως θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και τη Βοστώνη, «πόλεις με ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα και έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου» και θα έχει σειρά επαφών «με ομογενειακούς φορείς και με Ελληνοαμερικανούς που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς κάνοντάς μας περήφανους».

«Η ελληνοαμερικανική κοινότητα», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «αποτελεί ένα λαμπρό κεφάλαιο του Ελληνισμού, με καθοριστική συμβολή στη φιλία και στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ».

Στους βασικούς στόχους της επίσκεψής του, όπως λέει, είναι και η προώθηση της επιστημονικής διπλωματίας. «Εδώ στις ΗΠΑ ζουν και εργάζονται Έλληνες επιστήμονες που συγκαταλέγονται στους καλύτερους του κόσμου. Θα επισκεφθώ κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια και έδρες Ελληνικών Σπουδών και θα έχω συναντήσεις με ερευνητές και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ιδίως στο τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Θέλουμε να φέρουμε αυτό το ανεκτίμητο ανθρώπινο δυναμικό πιο κοντά στην Ελλάδα, να διευκολύνουμε τη διασύνδεσή τους με ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις στη χώρα μας. Αυτή η συνεργασία μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής, να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ελληνική καινοτομία και στις σχέσεις των δύο χωρών και να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», εξηγεί ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Πατριωτικό μας καθήκον η στήριξη των Ελλήνων ανά τον κόσμο»

Κληθείς να σχολιάσει σε τι βαθμό το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των δεσμών της γενέτειρας με τους απόδημους, ο κ. Κώτσηρας εκφράζει την πεποίθηση ότι «το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, που εκπονήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενδυνάμωση των δεσμών της Ελλάδας με τους απόδημους». «Πρόκειται», όπως εξηγεί, «για ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο, που επιδιώκει να ανταποκριθεί στις σύνθετες ανάγκες της διασποράς. Αξιοποιούμε ψηφιακά εργαλεία, επιδιώκουμε τις συνέργειες και δίνουμε έμφαση στη νέα γενιά. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται πάνω από 100 δράσεις για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, την ανάπτυξη και υποστήριξη δικτύων της διασποράς, την ανάσχεση του brain drain, τη συνεργασία με την ομογένεια για την ανάδειξη της εικόνας της χώρας μας διεθνώς».

Υπογραμμίζει, δε, πως η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου, την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, είναι ενδεικτική της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, στον Ελληνισμό της διασποράς. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Έλληνες ανά τον κόσμο με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης. Είναι πατριωτικό μας καθήκον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Θα επιμείνουμε, ώστε οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες να γίνουν οριστικά παρελθόν» 

Στη συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα, ο κ. Κώτσηρας αναφέρεται επίσης στα άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στην ψηφιοποίηση του κράτους, επισημαίνοντας πως «η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει καίρια στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και προς τους Έλληνες του εξωτερικού» και υπενθυμίζοντας πως αυτός είναι ένας εκ των κεντρικών στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό.
«Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με τη δημιουργία ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους Απόδημους Έλληνες, με την υπηρεσία MyConsulLive και τον Εικονικό Βοηθό, που έχει ενσωματωθεί στις ιστοσελίδες όλων των Αρχών μας στο εξωτερικό. Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση αιτημάτων από τα προξενεία επεκτείνεται διαρκώς, ενώ με πρόσφατη νομοθετική διάταξη ανοίξαμε τον δρόμο για την ψηφιοποίηση της έκδοσης διαβατηρίων. Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η πρόσληψη σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων για το νέο έτος, ώστε να ενισχυθεί η στελέχωση των προξενικών μας αρχών», σημειώνει ο κ. Κώτσηρας.

Τονίζει, παράλληλα, πως «οφείλουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους Έλληνες του εξωτερικού όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος» καθώς αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης. «Θα επιμείνουμε, ώστε οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες να γίνουν οριστικά παρελθόν», διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

 Έχουν επιστρέψει πάνω από τους μισούς Έλληνες που έφυγαν στην κρίση 

Ερωτηθείς για το brain drain των προηγούμενων ετών κι αν έχει αρχίσει να γίνεται brain gain, ο κ. Κώτσηρας απαντά πως με βάση στοιχεία της Eurostat, από τους 680.000 Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουν επιστρέψει πάνω από 350.000, δηλαδή πάνω από τους μισούς. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, οι Έλληνες που επέστρεψαν «έχουν υψηλό μέσο μισθό και είναι, κατά πλειοψηφία, αισιόδοξοι για το μέλλον τους στην Ελλάδα», όπως λέει, αποδίδοντας αυτή την εικόνα στην πολιτική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση κατά την τελευταία πενταετία.
«Σε αυτή την εθνική προσπάθεια», υπογραμμίζει, «συμβάλλουμε με δράσεις που έχουμε εντάξει στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό. Μία από αυτές είναι η συνεργασία μας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού σχετικά με τις ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα η πρώτη “Ημέρα Καριέρας” εκτός Ελλάδας, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η υποστήριξη της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων και της δικτύωσης επιστημόνων και επαγγελματιών της Διασποράς, καθώς και τα προγράμματα πρακτικής άσκησης και φιλοξενίας που διοργανώνουμε, αποτελούν περαιτέρω δράσεις για την προσέλκυση νέων της διασποράς στην Ελλάδα. Προσφέρουμε ευκαιρίες συνεργασίας με την Ελλάδα στους Έλληνες που εργάζονται εκτός συνόρων και προοπτική επιστροφής σε όσους το επιθυμούν».

Το Μητρώο Ομογενειακών Οργανώσεων διευκολύνει την αμφίδρομη επικοινωνία

Σε άλλη ερώτηση για την αξιοποίηση του Μητρώου Ομογενειακών Οργανώσεων, μετά την ολοκλήρωσή του, ο κ. Κώτσηρας επισημαίνει το πόσο σημαντική είναι η χαρτογράφηση των Ελλήνων της διασποράς και των δράσεών της για τη χάραξη πολιτικής και προσθέτει: «Το Μητρώο Ομογενειακών Οργανώσεων θα διευκολύνει την αμφίδρομη επικοινωνία των οργανώσεων με ολόκληρη τη διασπορά και με το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα μας παρέχει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις με βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων κάθε φορά πόρων. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας στο εξωτερικό να είναι σε επικοινωνία με τις προξενικές μας αρχές, ώστε να ενημερώνονται για εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος και δράσεις που τους αφορούν».

Επιστολική ψήφος και εθνικές εκλογές 

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα μπορέσουν οι ομογενείς ανά τον κόσμο στις επόμενες εθνικές εκλογές να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους όπως έκαναν και στις τελευταίες ευρωεκλογές, ο υφυπουργός Εξωτερικών απαντά: «Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές ήταν μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση, άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησής μας να διευκολύνουμε τους απόδημους Έλληνες και να ενισχύσουμε της συμμετοχή τους στα κοινά της χώρας μας.
Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, στοχεύουμε στην επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές και προγραμματίζεται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση. Για να γίνει πράξη, θα χρειαστεί ευρύτερη συναίνεση, τουλάχιστον 200 βουλευτών. Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος της περίστασης και ενωμένοι να στείλουμε μήνυμα στους συμπολίτες μας ότι η γνώμη τους μετράει, είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στην Αμερική. Για μια ισχυρή Ελλάδα, με ισχυρή φωνή των Ελλήνων ανά το κόσμο».