Υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μονής Σινά – Μετόχιον ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΣΙΝΑΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με αφορμή την Ιερά πανήγυρη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου, σας προσκαλούμε στην μουσικολογική βραδιά, με θέμα «Ψηλαφώντας ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ από το Όρος Σινά με το βλέμμα στο Μεγάλο Κάστρο» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 16/11/2024 και ώρα 19:30 μ.μ. στην Αίθουσα Καστελλάκη στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, με σκοπό να αναδείξει την στενή αυτή σχέση στο επίπεδο της βυζαντινής μουσικής παράδοσης και των μεγάλων συνθετών που αναδείχθηκαν ανά τους αιώνες, στο Όρος Σινά αλλά και στη νήσο της Κρήτης.
Την μουσικολογική βραδιά θα πλαισιώσουν :
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Χορωδία εν ψαλτηρίῳ του Σχολείου Ψαλτικής
ΧΟΡΑΡΧΗΣ: ΜΠΟΥΣΔΕΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΟΜΙΛΗΤΗΣ – ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το «Σχολεῖον Ψαλτικῆς» δραστηριοποιείται έντονα στο μουσικό και μουσικολογικό χώρο τα τελευταία χρόνια, διοργανώνοντας ομιλίες και σεμινάρια με καλεσμένους καταξιωμένους μουσικούς και οργανοπαίκτες, διαγωνισμούς μελοποιίας, μουσικολογικά συνέδρια, ραδιοφωνικές εκπομπές και παραγωγές, συναυλίες, σεμινάρια, ειδικές παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και βραδιές παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα, με τα ποικίλα μουσικά του σχήματα συμμετέχει σε λατρευτικές εκδηλώσεις, ιερές ακολουθίες, συναυλίες, φεστιβάλ, εκπομπές, πανηγύρεις και προσπαθεί να συμβάλει στη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής, εκκλησιαστικής και κοσμικής.
2. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Η μοναδική αυτή διεθνής εκδήλωση μουσικής, ιστορικής και ψαλτικής τέχνης θα έχει ως στόχο:
- Την ανάδειξη της στενής πνευματικής σχέσης του Μεγάλου Κάστρου με το θεοβάδιστο Όρος Σινά.
- Να μας εισάγει στην προεόρτια περίοδο των Χριστουγέννων, με ύμνους και κείμενα σχετικά με τη μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας αλλά και τις σχετικές με το θέμα εορτές της Αγίας Αικατερίνης (Σινά) καθώς και του πανηγυρίζοντας Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου (Ηράκλειο).
- Την προβολή της Βυζαντινής Ψαλτικής Τέχνης σε δημότες (και μη) του Ηρακλείου, συνεισφέροντας στην ανάδειξη και προστασία αυτής της ζωντανής παραδοσιακής τέχνης που εγγράφηκε πρόσφατα στον Κατάλογο της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Την ανάδειξη και αναγνώριση του έργου των απ’ αιώνων τοπικών μουσουργών και συνθετών εκκλησιαστικής μουσικής.
- Την σταδιακή καθιέρωση του Ηρακλείου στις συνειδήσεις των μουσικόφιλων ως τόπου με ιδιαίτερα σοβαρή προσέγγιση και αντιμετώπιση της λόγιας και παλαιάς μουσικής, εκκλησιαστικής και κοσμικής.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
- Ἀπολυτίκια Ἀποστόλου Ματθαίου (ἦχος γ΄) καὶ Ἁγίας Αἰκατερίνης (ἦχος πλ. α΄).
- «Κύριε ἐκέκραξα», στιχολογία, κατ’ ἐκτέλεσιν Θρασυβούλου Στανίτσα, ἦχος α΄.
- «Σήμερον πιστοί χορεύσωμεν», ἀργὸν προσόμοιον ἐσπερινοῦ Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου, κατ’ ἐκτέλεσιν Θρασυβούλου Στανίτσα, ἦχος α΄.
- «Ὑπόδεξαι Βηθλεέμ», προεόρτιον δοξαστικὸν Χριστουγέννων, Κωνσταντίνου Πρίγγου, ἦχος πλ. δ΄.
- «Ἀγαλλομένη παρθενίας κάλλεσιν», τροπάρια ἐκ τοῦ κανόνος τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης, κατ’ ἐκτέλεσιν Ἀναστασίου Μιχαηλίδη καὶ ἀργὴ καταβασία «Ἑπταπλασίως κάμινον», ἦχος πλ. δ΄.
- «Ἐ ρι ρέμ», κράτημα Ἰακώβου Πρωτοψάλτου, ἦχος λέγετος.
- «Βίον ἄϋλον ἐξησκημένη», δοξαστικὸν αἴνων Ἁγίας Αἰκατερίνης, Πέτρου Φιλανθίδη, ἦχος β΄.
- Δοξολογία, Μελετίου ἱερομονάχου Σιναΐτου, ἐξήγησις Κωνσταντίνου Φωτοπούλου, ἦχος α΄ τετράφωνος.
- «Λύτρωσιν ἀπέστειλε Κύριος», Κοινωνικὸν Χριστουγέννων, Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου, ἦχος πλ. β΄.
- «Ἄξιόν ἐστιν», Μιχαὴλ Χατζηαθανασίου, ἦχος βαρύς.