Εκθέσεις, διαδρομές μνήμης, χορός και δημόσιες συζητήσεις

Χάρης Δούκας: «Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να θεωρούμε την Ελευθερία και τη Δημοκρατία δεδομένες»

Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει το «ΟΧΙ», αναδεικνύοντας τη σημασία των ιστορικών γεγονότων και τιμώντας τη μνήμη των πρωταγωνιστών τους, με μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Η επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου μας θυμίζει ότι πρέπει να τιμούμε όσους αντιστάθηκαν στον φασισμό και τα εγκλήματά του. Μέσα από τα δικά τους διδάγματα, εκτιμούμε την Ελευθερία και τη Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα. Αναλογιζόμενοι τις σύγχρονες προκλήσεις, συνειδητοποιούμε ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να θεωρούμε αυτές τις αξίες δεδομένες».

Ειδικά για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2024, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Αναπτυξιακή Αθήνας, σε συνεργασία με άλλους φορείς έχουν σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» που ξεκίνησαν τον Ιούλιο.

Εκδηλώσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2024

Έκθεση | «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

Κέντρο Τεχνών, Πάρκο Ελευθερίας, 10:30 – 18:30

Περισσότερα από 500 τεκμήρια, όπως φωτογραφίες, αρχεία και έργα τέχνης που αφηγούνται τις στιγμές της χαράς και της αγωνίας των Αθηναίων το 1944 και το 1974.Η ιστορική έκθεση σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Αρχείου της ΕΡΤ.

Χορευτικές παραστάσεις | «Η Αθήνα χορεύει την ελευθερία της»

Κέντρο Τεχνών (προαύλιος χώρος), Πάρκο Ελευθερίας

  • Σάββατο 26/10, 15:00 & 17:00: «FRĒ-O-DŌM», Χρυσάνθη Μπαδέκα / MOZ: Ένας συνδυασμός ζωντανής διάδρασης και στιγμιαίας σύνθεσης κινητικών και ιστορικών συμβάντων στον φυσικό χώρο του σήμερα, μία εμπειρία αναρώτησης της σχέσης του νου και του σώματος, του ατόμου και της κοινότητας, της ιστορίας και του φαντασιακού, της διεκδίκησης και της ελευθερίας.
  • Κυριακή 27/10, 15:00 & 17:00: «Άρθρο 3 ή κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια», ΕλιάνΡουμιέ: Το «Άρθρο 3» αποπειράται να διαβάσει με προσοχή και περιέργεια τα 30 Άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να πειραματιστεί με τους διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης και αποτύπωσής τους.

Θεατρικές Διαδρομές | Τα άγνωστα Πετράλωνα της Κατοχής και της Αντίστασης

Σταθμός ΗΣΑΠ «Πετράλωνα», έξοδος Άνω Πετραλώνων

  • Κυριακή 27/10, 11:00: Τρεις θεατρικοί ξεναγοί από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι» μας ταξιδεύουν στα «άγνωστα» Πετράλωνα της Κατοχής και της Αντίστασης, αποκαλύπτοντας πτυχές της Ιστορίας, όπως την επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής Παλαιά Σφαγεία από τους πυρήνες αντίστασης, στις 21 Αυγούστου 1944, όπου μαζί με τους νέους που εκτελέστηκαν, πυρπολήθηκαν και όλα τα σπίτια της συνοικίας.Η διαδρομή επαναλαμβάνεται και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Απαραίτητη η κράτηση στο more.com.

 Έκθεση | Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων – Κτίριο Β’ Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου)

  • Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00 | Κυριακή 10:00 – 16:00: Έργα από τις μόνιμες συλλογές της, αγγίζουν έννοιες και σύμβολα ανελευθερίας, σκληρότητας, βίας αλλά και αντίστασης, γενναιότητας, ελπίδας, αισιοδοξίας, χαράς, προσμονής. Η Άννα Κινδύνη, η Βάσω Κατράκη, ο Α. Τάσσος, με μοναδική εκφραστική ένταση και ευαισθησία, εικονοποιούν συναισθήματα, εμπειρίες και βιώματα (έως 3/11).

Ιστορική διαδρομή | «Διαδρομή μνήμης ’40- ’44» στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Το Γ’ Νεκροταφείο είναι πλέον ένα Ανοιχτό Μουσείο με την εγκατάσταση της «Διαδρομής Μνήμης ’40-’44», αφιερωμένης στα θύματα της περιόδου της ναζιστικής κατοχής που δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν την ελευθερία.Η διαδρομή σηματοδοτείται με αναθηματικές στήλες με QR codes που οδηγούν σε ιστότοπο και «αφηγούνται» συγκινητικές ιστορίες θυμάτων και αφανών ηρώων. Ξεκινά από την κεντρική είσοδο με ανηφορική πορεία κατά μήκος του χώρου, όπου άλλοτε ενταφιάζονταν ομαδικά τα θύματα της πείνας, του κρύου και των ασθενειών. Φτάνει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων και στους τιμής ένεκεν τάφους. Συνεχίζει προς το Στρατιωτικό Τμήμα και, έπειτα, κατηφορίζει προς την πλατεία του Νεκροταφείου, για να συναντήσει τα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης και της σφαγής του Αιγάλεω. Η περιήγηση είναι συγχρόνως θεματική και χρονολογική: από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής και τον ζοφερό χειμώνα του ’41-’42, στις εκτελέσεις του ’44 και τέλος, στην επίσημη μνημονική μεταπολεμική χειρονομία. Ο περίπατος επεκτείνεται σε τάφους εκτελεσθέντων και συνεχίζεται ως το Εβραϊκό Νεκροταφείο.Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Αθήνας.

Εκδηλώσεις μετά τις 28 Οκτωβρίου

Προβολές | DourgoutiTown

Πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου

  • Τετάρτη 30/10/2024, 19:30: Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπαβέλλα (89’, 2024). Ένας μεσίτης περιπλανιέται στην περιοχή του Νέου Κόσμου των Αθηνών, παλιότερα γνωστής ως Δουργούτι, με σκοπό να επενδύσει. Μέσα από τα μάτια του ξετυλίγεται το παρελθόν, το παρόν αλλά και το αβέβαιο μέλλον του λαϊκού αυτού συνοικισμού. Ένα έρημο νησί δίπλα στην Ακρόπολη που καταγράφει σιωπηρά τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Χορός | Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων- Κτίριο Β’ Μεταξουργείου (Λεωνίδου&Μυλλέρου)

  • Παρασκευή1/11/2024, 18:30: Site-specific dance performance. Οι σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αναπτύσσουν κινητικούς διαλόγους ανάμεσα στον χορό και στα έργα.

 Θεατρικές Διαδρομές | Ξενάγηση για ενήλικες στον Χώρο Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»

Κοραή 4, Στάση Πανεπιστήμιο

  • Σάββατο 2/11/2024, 17:30, 19:30, 21:30: Στο κέντρο της Αθήνας, έξι μέτρα κάτω απ’ τη γη, στο ημίφως ενός σκοτεινού, σχεδόν απειλητικού χώρου, η κατοχική Ελλάδα φανερώνεται ζωντανή, εναργής και υποβλητική. Τρεις θεατρικοί ξεναγοί ετοιμάζουν μια βιωματική εμπειρία σε έναν χώρο στον οποίο οι ουλές από τις κατοχικές πληγές φαίνονται ακόμα.Απαραίτητη η κράτηση στο more.com.

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων στο https://cultureisathens.gr/