Στο πλαίσιο της συναντίληψης της εκπαίδευσης ως θεμελιώδους δημόσιου αγαθού, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, με χαρά, ανακοινώνει ότι φέτος, και στο εξής, έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο πεδίο των πολυθεματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε οργάνωση των ειδικών  του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Με κεντρικό άξονα τις μόνιμες Συλλογές και τις περιοδικές Εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται από μουσειοπαιδαγωγούς του επιστημονικού φορέα  και απευθύνονται (πάντοτε, δωρεάν) από την Ε.Κ.Ι.Μ. στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων, ήδη, από τη δεκαετία του 1990.

Με αφετηρία το 2021, συστηματικά παρουσιάζονται στο Μουσείο εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι σχεδιασμένα για σχολεία και Δομές ειδικής εκπαίδευσης, αλλά και online προγράμματα για τα απομακρυσμένα σχολεία τυπικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, έκτακτα εργαστήρια με προσαρμοσμένες εκπαιδευτικές δράσεις που συμπεριλαμβάνουν ευρύτερες ομάδες συμμετεχόντων, ανεξάρτητα της ηλικίας, της διαφορετικότητας, της συνθήκης και της εθνικότητας, ήταν και είναι σταθερά ενσωματωμένα στην ανοιχτή εκπαιδευτική και πολιτισμική επαφή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με την κοινωνία.

Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για τα Σχολεία είναι η ενθάρρυνση της μάθησης μέσω της έρευνας και της ανακάλυψης, και η καλλιέργεια της ευαισθησίας των παιδιών, προωθώντας τις αξίες της δικαιοσύνης, της κοινωνικής ένταξης και της αλληλεγγύης. Πεποίθηση των ανθρώπων της Ε.Κ.Ι.Μ./Ι.Μ.Κ. είναι ότι η επαφή με τις μουσειακές συλλογές προσφέρει στα παιδιά γνώση, περιέργεια και έμπνευση, δεξιότητες που έχουν προεκτάσεις και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς τους. Στόχοι αυτής της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η επαφή των παιδιών με πολιτιστικούς φορείς και ιστορικά μνημεία, η εξοικείωσή τους με το περιβάλλον του μουσείου και η γνωριμία τους με τις Συλλογές και διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού.

Δείτε, εδώ, την Εκπαίδευση / Για σχολεία στην τρέχουσα σχολική περίοδο 2024-2025, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.