Αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον υπολογισμό του κατώτατου μισθού, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, η αρχή έγινε με τη ΓΣΕΕ. Όπως είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο EΡΤΝews οι αλλαγές θα ισχύσουν για τις βασικές αποδοχές του 2028, αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Με κατώτατο μισθό, όπως είναι η κυβερνητική δέσμευση για το 2027 στα 950 ευρώ, oι βασικές αποδοχές, όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, θα έχουν συνολικά αυξηθεί κατά 46% συγκριτικά με το 2019, ενώ για το διάστημα 2019 – 2024 το ποσοστό το αντίστοιχο ποσοστό είναι 28%.
Αναφέρθηκε η υπουργός και στον μηχανισμό αυτόματης αύξησης των βασικών αποδοχών που θα ισχύσει για τις αποδοχές από το 2028 με βάση πληθωρισμό και παραγωγικότητα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκτυο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Ερωτηθείσα για το αν οι επιχειρήσεις αντέχουν την αύξηση του μισθολογικού κόστους, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και υπενθύμισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 5.5% από το 2019 και έχει συμβάλει στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας.
Αναφερόμενη τέλος, στην πάγια θέση των κοινωνικών εταίρων για ελεύθερη, μεταξύ τους διαπραγμάτευση, σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η Νίκη Κεραμέως εκτίμησε ότι υπάρχουν δυσκολίες στο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εργοδότες και εργαζόμενοι, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η Νίκη Κεραμέως: «Μέχρι το 2027 θα έχουμε το 950, δηλαδή tο 950 είναι ο κατώτατος μισθός που θα οριστεί μέχρι το 2027 και τώρα αυτό που συζητάμε στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας είναι πως θα αυξάνεται μετά το 2027 ο κατώτατος μισθός. Εκεί λοιπόν έρχεται μια επιστημονική επιτροπή η οποία προτείνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου, όπως κάνουν και άλλες οκτώ χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προσδιορίζεται με τον τρόπο αυτό ο κατώτατος μισθός».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ