Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, στις παρεμβάσεις για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και στα στεγαστικά προγράμματα που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
«Για πρώτη φορά έχουμε μια στεγαστική στρατηγική η οποία μάλιστα έχει και ένα πολύ μεγάλο ποσό περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027. Περίπου 2,7 δισεκατομμύρια έως τώρα και επιπλέον 2 δισεκατομμύρια για το «Σπίτι 2» χωρις να συνυπολογίζεται το ποσό για τις φοροαπαλλαγές που νομοθετούνται για όσους ανοίγουν τα κλειστά διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση και δεν θα πληρώσουν φόρους για τα εισοδήματα από τα μισθώματα» ανέφερε η κ, Ζαχαράκη Αιχμή αποτελεί το πρόγραμμα « Σπίτι μου» η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο με την εκταμίευση 9.150 δανείων και η δεύτερη φάση, το « Σπίτι 2» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 και αφορά την παροχή φθηνών στεγαστικών δανείων σε περίπου 20.000 ζευγάρια και δικαιούχους έως την ηλικία των 50 ετών. «Καλό είναι να αρχίσουν οι δικαιούχοι να αναζητούν το σπίτι τους » ανέφερε η κ. Ζαχαράκη επισημαίνοντας πάντως ότι μια σημαντική αλλαγή που επήλθε στο Σπίτι 2 είναι η άρση του χρονικού περιορισμού που υπήρχε να εμφανίσει ο δικαιούχος το σπίτι.
Πλέον η προέγκριση του δανείου θα παραμένει σε ισχύ μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού. Η δεύτερη σημαντική αλλαγή που ανοίγει περαιτέρω την περίμετρο των δικαιούχων αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια. Επιλέξιμοι στο «Σπίτι μου 2» δεν θα είναι μόνο όσοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Δεν θα αποκλειστούν έτσι όσοι κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους τον περασμένο χρόνο.