Το Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η iSea με μεγάλη της χαρά ανακοινώνει την έναρξη του φετινού Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024) στη Θεσσαλονίκη, 21-24 Οκτωβρίου 2024. Η μεγαλύτερη διοργάνωση για τους καρχαρίες και τα σαλάχια θα φέρει κοντά ειδικούς, ερευνητές κι άλλους ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, που μοιράζονται το πάθος τους για την προστασία των καρχαριών, των σαλαχιών και των χιμαιρών.

To ετήσιο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια αποτελεί ορόσημο για όσους μελετούν κι εργάζονται για την προστασία των μοναδικών αυτών ειδών.
Φέτος, η θεματική που θα φέρει κοντά συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, αλλά και πέρα από αυτήν, είναι η «Ισχυρότερη συνεργασία για αποτελεσματικότερη προστασία».
Το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης στοχεύει να ενισχύσει:
– τη διευρυμένη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ έμπειρων επιστημόνων, ειδικών στην περιβαλλοντική προστασία κι άλλων ενδιαφερόμενων από διαφορετικούς τομείς έρευνας για τους καρχαρίες και τα σαλάχια,
– την αύξηση των ευκαιριών που δίννονται σε νέους ερευνητές μέσα από τη δικτύωσή τους με έμπειρους επιστήμονες και την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα
της δουλειάς τους, και
– την αυξημένη εκπροσώπηση περιοχών που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς, όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή, όπου παράλληλα τα δεδομένα και οι γνώσεις για τους καρχαρίες και τα σαλάχια είναι συχνά περιορισμένα.
Με στόχο να συμβάλει στην αποτελεσματική διατήρηση των καρχαριών και σαλαχιών, το φετινό Συνέδριο περιλαμβάνει διαδραστικά και συμμετοχικά εργαστήρια, συζητήσεις σε πάνελ κι ομιλίες βασισμένες στις αξίες που μοιράζονται οι συμμετέχοντες: τη διαφορετικότητα, τις ίσες ευκαιρίες και το αίσθημα της κοινότητας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν κορυφαίους ειδικούς από τη Νότια και Βόρεια Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ. Οι θεματικές ποικίλουν και καλύπτουν από την οικολογία και βιολογία των καρχαριών, σαλαχιών και χιμαιρών και τις κοινωνικοοικονομικές
διαστάσεις της αλιείας τους, έως το πιο πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο και τις στρατηγικές ενεργούς εμπλοκής του κοινού με στόχο την ενίσχυση της προστασίας τους.
Ο Ιωάννης Γιώβος, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια, τόνισε: «Φέτος στη Θεσσαλονίκη θα χτυπήσει η καρδιά της θαλάσσιας προστασίας μέσα από τη μεγάλη αυτή συνάντηση επιστημόνων, ανθρώπων που ασχολούνται με την περιβαλλοντική προστασία κι όσων αγαπούν τη θάλασσα. Αυτό το Συνέδριο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων κι ενδυνάμωσης συνεργασιών φέρνοντας κοντά ειδικούς από όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι καρχαρίες και τα σαλάχια. Ανυπομονούμε να τους υποδεχτούμε!»

Το Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και την υποστήριξη του Save Our Seas. Χορηγοί του φετινού Συνεδρίου είναι οι: Innovasea, Οινοποιία Τσικρικώνη, Rainbow Waters και η ELTA 90 MGR.
Περισσότερες πληροφορίες:
Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea
Website:
https://isea.com.gr/european-elasmobranch-association-conference-2024/?lang=en
Mail:
[email protected]