Αναδρομικά σε διπλοσυνταξιούχους, σε ασφαλισμένους με εισφορές παράλληλης ασφάλισης, καθώς και σε όσους σε όσους είχαν άνω των 30 ετών ασφάλιση και η σύνταξη τους επανυπολογίσθηκε με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν.4670/2020).

Πρόκειται για τους «τυχερούς» που θα δουν πληρωμή αναδρομικών στο τέλος του μηνός Οκτωβρίου, ενώ εν αναμονή παραμένει η απόφαση του του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που αφορά διεκδικήσεις περίπου 370.000 συνταξιούχων, για περικοπές σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Διπλά αναδρομικά για 500.000 συνταξιούχους το 2025 – Οι δικαιούχοι

Στο τέλος του μήνα, οι διπλοσυνταξιούχοι (πχ σύνταξη γήρατος και σύνταξη θανάτου), αλλά και όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, θα λάβουν αναδρομικά που φτάνουν έως και τους 48 μήνες. Στους δικαιούχους, πρέπει να προστεθούν και όσοι είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και κατέβαλλαν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και προέρχονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μέσα της διαδικασίας επανυπολογισμού, οι συνταξιούχοι έλαβαν τις νέες, υψηλότερες συντάξεις που τους αναλογούσαν.

Ειδικά για τις περιπτώσεις επανυπολογισμό τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν.46670/2020) από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, οι νέες συντάξεις έχουν διαμορφωθεί από τον περσινό Νοέμβριο αλλά οι συνταξιούχοι πήραν μόνον την αύξηση χωρίς τα αναδρομικά που φτάνουν τους 48 μήνες, καθώς οι βελτιώσεις του νόμου στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Αναδρομικά και ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ τακτοποιεί αυτή την εκκρεμότητα τώρα και στις επόμενες μέρες οι 30.000 συνταξιούχοι θα πληρωθούν τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.

Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι λόγω γήρατος, με διαδοχική ασφάλιση (π.χ, ΙΚΑ και Δημόσιο) , συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε δημόσιο και ΤΣΑΥ, Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ, κ.λπ.

Ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω σε σχέση με τα ποσοστά που ίσχυαν από το νόμο Κατρούγακλου (ν.4387/2016).

Στα 35 έτη ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81 % και ο νόμος Βρούτση 37,31 %. Με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης με το νόμο Βρούτση αυξήθηκε στο 50,01 % από 42,80% που ήταν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η απόφαση για τα αναδρομικά

Στο μεταξύ στην τελική ευθεία εισέρχεται ένας μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας, που αφορά τις περικοπές συντάξεων κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς και το δικαίωμα επιστροφής στους συνταξιούχους – μέρους – αυτών των περικοπών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που θα κρίνει κατά πόσο οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα λάβουν άμεσα 13η και 14η σύνταξη (τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα καλοκαιριού), όπως και τις περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων.

Η απόφαση θα αφορά μόνο το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει.

Το συνολικό κόστος μιας ανάλογης απόφασης, φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000), το κόστος απόδοσης των αναδρομικών, εκτοξεύεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές – αντικρουόμενες αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

 Πηγή