Με κοινή τους ανακοίνωση, 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι η μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο της προστασία του εμβληματικού αυτού είδους, αλλά και τις προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας στην ΕΕ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της ΕΕ επικύρωσε την απόφαση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης, όπως είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτόν τον τρόπο, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνόησαν την έκκληση  περισσότερων από 300 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών  και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών  που τους παρότρυναν να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνύπαρξης με μεγάλα σαρκοφάγα.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι με την πρότασή της δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τη λήψη μέτρων που θα αποβλέπουν στη μείωση των ζημιών που προκαλούνται στο ζωικό κεφάλαιο από άγρια ζώα, μέσω «ελέγχου του πληθυσμού τους» και υποστήριξη εκστρατειών εξόντωσης λύκων.

Ωστόσο, η εφαρμογή των μεθόδων αυτών στέλνει λάθος μηνύματα σχετικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανοχής στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, υποτιμά τον οικολογικό ρόλο που καλούνται να υπηρετήσουν θηρευτές όπως ο λύκος στον έλεγχο των αυξανόμενων πληθυσμών οπληφόρων (ζαρκάδια, αγριογούρουνα κ.λπ.) και αποπροσανατολίζει τις αρμόδιες αρχές και τους αγρότες  από την αποφασιστική επένδυση σε μέτρα πρόληψης ζημιών, που είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος άμβλυνσης των συγκρούσεων μεταξύ λύκων και κτηνοτροφίας, όπως όλες οι επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, αν και ο λύκος έχει επανακάμψει στο μεγαλύτερο μέρος της αρχικής κατανομής του, παραμένει σε «ανεπαρκή» κατάσταση διατήρησης (με τάσεις βελτίωσης), ενώ η χώρα μας αποτελεί μια από τις ελάχιστες στην Ε.Ε. που δεν έχει εκπονήσει, θεσπίσει και υλοποιήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το είδος. Έτσι, δεν έχουν υποστηριχθεί με συνέπεια μέχρι τώρα και δεν έχουν εφαρμοστεί σε ικανοποιητική κλίμακα τα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης των συγκρούσεων με τον πρωτογενή τομέα,  είτε αυτά είναι παραδοσιακά είτε σύγχρονα. Επιπλέον, δεν έχει εκσυγχρονιστεί το σύστημα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, παρά τις μακροχρόνιες εκκλήσεις εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ώστε να υποστηριχθεί έμπρακτα και να ενθαρρυνθεί η εφαρμογή και διάδοση των μέτρων αυτών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την κοινή ανακοίνωση, δεσμεύονται να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση μέτρων που θα υπονομεύσουν δεκαετίες προσπαθειών διατήρησης και θα θέσουν σε κίνδυνο μία από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της άγριας ζωής: Την επιστροφή του λύκου έπειτα από δεκαετίες απηνούς δίωξης, που τον είχε φέρει στα όρια της εξαφάνισης σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις:

  1. ΑΝΙΜΑ
  2. ΑΡΙΩΝ
  3. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
  4. ΑΡΧΕΛΩΝ
  5. Δράση για την Άγρια Ζωή
  6. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
  7. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  8. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  9. Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»
  10. Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης
  11. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
  12. ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
  13. Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης
  14. i-Sea
  15. Greenpeace
  16. MEDASSET
  17. MedINA
  18. Mom
  19. The Green Tank
  20. WWF Ελλάς

wwf.gr