Αν προσπαθούσε ο καθένας από εμάς να περιγράψει τη δική του «αξιοβίωτη πόλη», πιθανότατα θα έλεγε κάτι διαφορετικό. Όλες, όμως, οι απαντήσεις θα είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι θα μιλούσαν για παράδειγμα για μία πόλη ασφαλή, καθαρή, πράσινη, φιλική κ.ά. Αναμενόμενες και λογικές απαντήσεις που περιγράφουν μία πόλη που αξίζει να τη ζεις. Μία αξιοβίωτη πόλη. Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν πολλές, το ίδιο και προβλήματα και ελλείψεις. Αυτό που λείπει είναι μία σοβαρή συζήτηση για το θέμα, μία συζήτηση με συγκεκριμένη ατζέντα, αξιόλογους συμμετέχοντες και τελικά συμπεράσματα.

Urban October

Μία συζήτηση για τις αξιοβίωτες πόλεις δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη τον Οκτώβριο. Γιατί είναι ο μήνας που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει αποφασίσει να τον ονομάσει Urban October και που κορυφώνεται στις 31/10 με την «Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων» (World Cities Day). Την ίδια μέρα, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Impact Hub Athens ξεκινάει το πρώτο Hearth Summit όπου 120 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν τις προοπτικές της Ελλάδας και να προτείνουν λύσεις που θα κάνουν τις μικρές και μεγάλες πόλεις μας πιο αξιοβίωτες.

Τα δεδομένα που έχουμε δεν γεμίζουν κανέναν αισιοδοξία. Μόνο στην Ελλάδα ο μισός πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος σε μόλις 4.3% της επικράτειας. Στην Ευρώπη ένας στους 3 ζει σε μεγάλες πόλεις ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού θα ζει σε αστικά κέντρα. Με λίγα λόγια ο πλανήτης εκπέμπει SOS, οι πόλεις δεν μας χωράνε, η ύπαιθρος ερημώνει και οι πολλοί ζούμε σε χώρο για λίγους εις βάρος των υπολοίπων και – κυρίως! – του περιβάλλοντος. Και αυτό το βάρος φαίνεται ακόμα καλύτερα αν σκεφτεί κανείς ενώ οι πόλεις καταλαμβάνουν μόνο το 3% του εδάφους της γης, ευθύνονται για το 60-80% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και το 75% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων και άνθρακα.